Oferta de vanzare a celor aproape 10 procente din Petrom a atras atentia marilor giganti financiari. Cea mai mare oferta din istoria Bursei , estimata la 500 de milioane de euro, pune in concurenta cele mai mari companii de intermediere din lume. Nume precum JP Morgan, Goldman Sachs, Citibank, Morgan Stanley sau Nomura se lupta pentru castigarea mandatului, fie in consortii cu intermediari locali, fie pe cont propriu.

Ministerul Economiei va selecta in data de 9 martie firma sau consortiul de brokeri care va intermedia oferta de vanzare a an 9,84% din actiunile OMV Petrom, din pachetul pe care il detine la companie, de 20,63% din titluri.

Oferta secundara, estimata la 500 milioane euro, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Amploarea ofertei la cea mai mare companie romaneasca a atras in cursa pentru mandatul de intermediere mai multi jucatori internationali de talie mondiala.

Morgan Stanley, cel mai mare mare intermediar de oferte de actiuni la nivel mondial in 2010, formeaza un consortiu cu Raiffeisen Capital&Investments, compania locala de brokeraj care a fost implicata in cele mai importante listari de la Bursa de Valori Bucuresti, din ultimii sase ani, inclusiv cea a Fondului Proprietatea.

JP Morgan, una dintre cele mai mari banci de investitii din lume, va forma un consortiu alaturi de firma romaneasca de brokeraj Intercapital Invest si BCR Erste, pentru intermedierea ofertei secundare pe care statul o va desfasura in cazul Petrom.

“Marimea tranzactiei si emitentul interesant a atras jucatori importanti precum Morgan Stanley, Goldman Sachs si acum JP Morgan, in acest consortiu. Daca pe piata romaneasca ar fi mai multe proiecte de acest gen, sigur ca si jucatorii de talie mondiala ar fi mai activi”, a declarat pentru wall-street.ro Dan Weiler, director corporate finance si investment banking la Banca Comerciala Romana.

Nomura, cea mai mare banca de investitii din Japonia, a intrat in cursa pentru vanzarea pachetului Petrom impreuna cu Alpha Bank si CEC. Compania a preluat in 2008 operatiunile Lehman Brothers din Asia si Pacific si o parte din cele din Europa si Orientul Mijlociu.

BRD s-a aliat cu Societe Generale si Citibank pentru aceasta licitatie iar Goldman Sachs participa impreuna cu Unicredit CAIB Securities.

Pe langa acest pachet de actiuni, Ministerul Economiei intentioneaza sa mai listeze in acest an la BVB titluri reprezentand cate 15% din capitalul Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), trei dintre cele mai importante companii energetice controlate de institutie. Listarea Romgaz a fost amanata pentru anul viitor.

Citeste si Ce trebuie sa faca statul pentru dezvoltarea bursei


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Petrom, descoperire ce poate asigura gazele pentru 500.000 de locuinte