Analistii de la Target Capital au dat un pret tinta de 47 lei pentru actiunile transportatorul de produse petroliere Conpet Ploiesti (COTE), recomandarea societatii de brokeraj fiind de “cumparare**” pe parcursul urmatoarelor 12 luni. Pretul estimat pentru titlurile Conpet, cea mai mare companie de pe RASDAQ dupa capitalizare, indica un potential de crestere de 23,6%, avand in vedere cotatia de 38 lei din piata.
Recomandarea, desi pozitiva, reprezinta o reducere a estimarii anterioare facute in luna ianuarie, care evalua o actiune COTE la 49 lei. In ceea ce priveste aspectele pozitive, analistii noteaza randamentul de circa 9,7% pe care il vor avea dividendele companiei.

„Subliniem faptul ca pe termen scurt cotatiile COTE vor fi influentate de legislatia in vigoare, care prevede ca societatile in care statul este actionar majoritar sa acorde dividende reprezentand 90% din profitul net. Astfel, daca aplicam cele mentionate la cazul COTE, ar rezulta un randament al dividendului de 9,7%. Nivelul ridicat al randamentului dividendului ar trebui sa sustina evolutia preturilor COTE pe termen scurt”, se mentioneaza in raportul Target Capital.

Mediul economic intern, inca departe de a fi stabilizat, precum riscurile inca existente din tarile europene care se confrunta cu problema deficitelor, sunt factorii negativi care afecteaza atat pretul actiunilor Conpet, dar si evolutia generala a pietelor de actiuni de pe continent.

Tot la capitolul factori negativi, Target Capital mai adauga incertitudinile determinate de viitoarele decizii de politica monetara in principalele economii de pe mapamond, mentinerea intr-o stare dificila a pietei imobiliare americane, riscul supraincalzirii in economiile emergente, dar si faptul ca economia interna va continua sa resimta consecintele celei mai severe crize economice din ultimele decenii si in perioada urmatoare.

„Date fiind cele mentionate mai sus, precum si evolutia recenta a titlurilor COTE la Bursa de Valori Bucuresti modificam recomandarea din cumparare in cumparare ** cu atentie la factorii de risc (atât din plan extern, dar si din plan intern)”, spun analistii Target Capital.

Recomandarea de cumparare** este acordata companiilor care ar putea genera o performanta bursiera superioara pietei, dar care nu sunt atat de sub/evaluate incat sa justifice un clasic strong buy.

Titlurile Conpet se tranzacþioneazã la un indicator PER (pret raportat la profitul pe actiune) de 9,32, in vreme ce indicatorul P/BV (pret raportat la capitaluri proprii pe actiune) este de 0,63.

Principalul actionar al companiei este Ministerul Economiei, care controleaza 58,71% din actiuni, urmat de Fondul Proprietatea, cu un pachet de putin peste 20%. Compania a raportat un profit net preliminat de 35,5 milioane lei pe anul 2010, in crestere cu 3%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri