Bursa a crescut miercuri cu 0,49%, intr-o piata in care actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au urcat pe medie cu 3,21%, impulsionate de propunerea SIF Muntenia (SIF4) de a distribui peste jumatate din profitul de anul trecut sub forma de dividende, conform Mediafax.


Titlurile SIF Muntenia au consemnat cea mai accelerata ascensiune de la acest segment al pietei inca din primele minute. Interesul pentru aceste titluri a fost influentat in principal de propunerea ca societatea sa acorde actionarilor peste jumatate din profitul de anul trecut, sub forma de dividende.

Actionarii ar putea sa incasa cate 0,05 lei pentru fiecare actiune, valoarea fiind in crestere cu 25% fata de anul trecut, desi castigul a scazut cu 11% fata de anul 2009.

La sfarsitul sesiunii, actiunile SIF Muntenia erau in crestere cu 4,5%, la 0,72 lei. Aceste titluri au inregistrat al cincilea rulaj din piata, de 3,9 milioane lei.

Evolutia titlurilor SIF Muntenia a impulsionat si actiunile celorlalte patru SIF-uri, astfel ca indicele BET-FI a avansat cu 3,21% si a depasit nivelul de rezistenta de 25.000 de puncte.

Directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, crede ca dividendele propuse de patru dintre SIF-uri i-au determinat pe speculatori sa revina in piata si sa fie mai activi, in speranta obtinerii unui randament mai bun.

"Investitorii au reactionat foarte bine la propunerea de dividend inaintata de SIF Muntenia, volumele tranzactionate pe acest emitent fiind mult peste media din ultimul timp. Influenta dividendelor s-a vazut si in sedintele anterioare, in special, la SIF Moldova. In schimb, marele pierzator pare a fi Fondul Proprietatea, unde se pare ca speculatorii vand pentru a cumpara la SIF-uri, in speranta unui randament mai bun oferit de dividende", a declarat Tod.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,2% peste nivelul de marti.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 1,54%.
Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, spune ca miscarea ascendenta vizibila acum pe SIF-uri a putut fi identificata prima data pe actiuni precum OMV Petrom (SNP), BRD (BRD) si Transgaz (TGN).

"Daca conditiile favorabile se mentin vom avea de-a face usor-usor cu o deblochare a rulajelor si pe alte societati", a adaugat el.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) si SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe primele locuri in functie de lichiditate, cu tranzactii de 8 milioane lei si, respectiv, 6,8 milioane lei. Actiunile FP au scazut cu 0,41%, la 0,6 lei, iar cel mai recent transfer cu titlurile SIF Oltenia a fost efectuat la 1,54 lei, pret in crestere cu 2,94%.

Tod crede ca actiunile SIF vor continua sa fie in centrul atentiei speculatorilor cel putin pana cand Fondul Proprietatea va anunta o propunere concreta de dividend.

"Probabil ca va fi asa pana cand va veni o propunere clara de dividende si la FP, iar apoi, in functie de cat de tentant va fi dividendul, cotatia acestor actiuni se va aseza pe un palier corespunzator", a adaugat brokerul.

Totodata, Barbulescu considera ca speculatorii ies de pe actiunile Fondului Proprietatea din cauza volatilitatii reduse, iar din acest motiv nu crede ca pe termen scurt aceste titluri pot sa creasca.

"Speculatorii isi marcheaza pozitiile conducand inevitabil la o presiune pe vanzare. Luand in calcul si detinatorii initiali care mai vand este clar de ce nu putem vedea aprecieri semnificative sau imediate pe FP. Cred ca aceasta actiune se va incadra in tipul titlurilor cu volatilitate scazuta recomandata in special pentru portofolii pe termen mediu si lung, asigurand stabilitatea acestora", a declarat Barbulescu.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 38,2 milioane lei (9,1 milioane euro), suma cu 19% mai mare decat rulajul din sedinta anterioara, de 32,1 milioane lei (7,6 milioane euro).

Totodata, au fost realizate si transferuri cu produse structurate (1,3 milioane lei), titluri de stat (219.000 de lei), unitati de fond (168.000 de lei) si contracte futures (14.000 de lei), astfel ca lichiditatea totala a BVB a fost de 39,9 milioane lei (9,5 milioane euro). Valoarea este cu 16% mai mare decat rulajul de marti, de 34,5 milioane lei (8,2 milioane euro).

Pe piata Rasdaq operatiunile au insumat 995.000 de lei, de doua ori mai mult decat in sedinta precedenta, de 463.000 de lei.
Titlurile Perla Covasnei (PELA) au fost cele mai lichide, desi a fost efectuat un singur transfer cu 3% din actiunile firmei, pentru 383.000 de lei. Tranzactia a fost realizata la 1,11 lei, pret cu 0,91% peste cotatia anterioara.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,4%, in timp ce majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avansau cu maximum 1,8%. Pietele din Ungaria, Polonia si Rusia inregistraum, insa, corectii cuprinse intre 0,2% si 0,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri