Strainii nu s-au inghesuit sa aduca bani pe Bursa in cea de-a doua luna de la listarea Fondului Proprietatea (FP), acestia realizand vanzari nete, in februarie, de 30 milioane euro. Luand insa in considerare doar tranzactiile cu titluri FP, rezulta ca investitorii au facut achizitii nete de circa 4 milioane euro.
In schimb firmele romanesti au realizat cele mai mari investitii pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Astfel, persoanele juridice din Romania au cumparat actiuni in valoare de 47,7 milioane euro, in vreme ce vanzarile acestora au ajuns la 22,1 milioane euro, rezultand o diferenta neta pozitiva de 25,6 milioane euro.

Vanzarile persoanelor fizice locale au insumat 22,9 milioane euro, in timp ce cumpararile au fost de 23.1 milioane euro.

De remarcat ca sumele rulate de investitorii straini institutionali au urcat puternic, pana la niveluri similare celor din 2007, anul in care BVB si-a atins maximele atat in privinta cotatiilor, dar si din punctul de vedere al lichiditatii. Achizitiile facute de nerezidenti au ajuns la 102,7 milioane euro, acestea fiind insa contrabalansate de vanzari cifrate la 132,8 milioane euro. Sumele sunt insa puternic influentate de exit-ul BERD din actionariatul BRD, deal-ul avand o valoare totala de 107,3 milioane euro.

Statisticile de mai sus nu includ si tranzactiile facute cu titluri ale Fondului Proprietatea sau Erste Bank (EBS). Aceste actiuni sunt tranzactionate prin intermediul conturilor globale.

Potrivit datelor oferite de BVB, pe conturile globale s-au realizat cumparari de 106,5 milioane euro si vanzari de 102,1 milioane euro. Rezulta astfel ca investitorii au avut in februarie cumparari nete de titluri FP si EBS ce au ajuns la 4,4 milioane de euro. Suma este in scadere 62,4% comparativ celei din prima luna de la listarea Fondului Proprietatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri