Bursa a crescut joi cu 1,08%, sustinuta de actiunile OMV Petrom (SNP), Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), desprinzandu-se de linia descendenta a pietele vest-europene, scrie Mediafax.
Piata a deschis ziua in stagnare, iar dupa primele 30 de minute cotatiile au trecut pe scadere usoara, iar volumele de actiuni tranzactionate au fost reduse. Ulterior, corectiile s-au temperat, iar actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au trecut pe crestere.

In a doua parte a sesiunii, investitorii au reintrat la tranzactionare si volumele de actiuni transferate au revenit la normal, desi pietele mature au continuat sa fie pe scadere. Spre finalul sedintei, titlurile SIF-urilor au trecut pe scadere, iar ascensiunea actiunilor OMV Petrom, Transgaz si Transelectrica au readus piata pe crestere.

Stefan Petica, broker la Tradeville, spune ca perioada de consolidare din ultimele noua luni, timp in care cotatiile s-au miscat intr-un interval ingust, poate fi considerata precursorul unei "explozii" a preturilor, odata cu cresterea volatilitatii. Intervalul de timp care a trecut de la maximele din mai 2010 pana joi este caracteristic perioadelor de acumulare, potrivit brokerului.

"Infirmarea estimarilor pozitive privind revenirea pe crestere a economiei locale inca din 2010 a contribuit la scaderea increderii investitorilor si a influentat in mod direct evolutia bursei locale. Putem spune ca pretul minim al actiunilor SIF din ultimele noua luni reflecta mediul economic instabil. In acest fel, chiar daca prognoza pozitiva privind revenirea economiei pe crestere in 2011 va fi infirmata, este greu de crezut ca SIF-urile pot atinge noi minime", a declarat Petica pentru Mediafax.

La finalul sedintei, indicele BET-FI era in scadere cu 0,45%, corectia fiind temperata doar de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au crescut usor. Evolutia acestor titluri a fost in continuare determinata de propunerea de a distribui peste jumatate din profitul de anul trecut sub forma de dividende.

Primele zece actiuni in functie de lichiditate, analizate de indicele BET, au incheiat ziua la preturi in crestere pe medie cu 0,76%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 1,63% peste nivelul de miercuri.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,47%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 35,6 milioane lei (8,5 milioane euro), suma cu 7% sub lichiditatea din sesiunea anterioara, de 38,2 milioane lei (9,1 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 7,3 milioane lei si, respectiv, 6,3 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului titlurilor SIF Banat-Crisana a fost asigurat de un deal cu 0,87% din actiunile societatii, pentru 5,5 milioane lei. Tranzactia negociata a fost realizata la pretul de 1,158 lei, cu 0,78% peste ultima cotatie de miercuri.

Pe piata principala, actiunile SIF Banat-Crisana au scazut cu 0,61%, la 1,142 lei, pe un rulaj de 780.000 de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene inregistrau corectii de pana la 1,2%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in scadere cu cel mult 0,9%. Cel mai sever recul, de 2,6%, era consemnat de bursa din Rusia. Pe de alta parte, pietele din Croatia si Slovenia avansau, insa, cu 0,5% si, respectiv, cu 1,1%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri