Efectele negative ale caderii pietelor internationale, ca urmare a cutremurului de 8,9 grade din Japonia, nu au intarziat sa se vada pe Bursa de la Bucuresti (BVB), toti indicii deschizand ziua pe rosu. Brokerii se arata pesimisti cu privire la evolutia pe termen scurt a pietei locale.
„Sunt doua elemente care ne-au adus in situatia actuala. Primul este reprezentat de cutremurul din Japonia. Efectele acestuia le vedem acum mai ales pe marile burse din Europa, piata romaneasca neavand cum sa ramana indiferenta la aceste evolutii. Acest eveniment nu a facut insa decat sa amplifice ziua oricum proasta care ne astepta, avand in vedere ca datele macroeconomice slabe din SUA au facut ca indicii Bursei de la New York sa scada drastic cu o seara in urma”, a declarat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Estinvest.

Bursa americana a inchis sedinta de joi cu o corectie de 1,87% pe indicele Dow Jones, cea mai mare inregistrata in ultimele opt luni.

Pe plan local, BET-FI, indicele SIF-urilor, pierdea in aceasta dimineata 1,52%, fiind urmat de BET, indicele celor mai lichide zece actiuni, care se deprecia cu 1,1%.

„In Romania sunt si niste scaderi de conjunctura, in piata vor fi foarte multi care vor specula acest moment si daca stam sa ne gandim este si normal sa fie asa. Cei care au cumparat acum 2-3 saptamani au inceput deja sa isi descarce actiunile in piata, profitand de acest moment pentru a vinde”, spune Murgoci.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) erau singurle care rezistau pe verde in aceasta dimineata, inregistrand o crestere minora, de 0,04%. In schimb, titlurile SIF Oltenia (SIF5) pierdeau 1,76%, pe fondul unui rulaj de 3,7 milioane lei, cel mai mare din piata.

„Singurul lucru care mentine SIF4 pe plus astazi il reprezinta dividendele cu cel mai mare randament dintre SIF-uri. In schimb la SIF5 investitorii reactioneaza negativ ca urmare a unui randament destul de slab”, mentioneaza brokerul Estinvest.

El a mai adaugat ca o continuare a scaderilor este probabila si la inceputul saptamanii viitoare, avand in vedere ca incertitudinea de pe bursele internationale ar putea sa continue.

Analistii firmei de consultanta in investitii KTD Invest subliniaza, intr-o nota trimisa clientilor in aceasta dimineata, ca BVB se afla oricum in pragul unor corectii.

„Pe grafice trendul accelerat al SIF-urilor din ultimele 2 saptamani arata ca o corectie este posibila in aceasta perioada, iar mediul extern incepe sa dea din ce in ce mai mult semnale negative. In aceste conditii reiteram ideea ca probabil aceste zile nu sunt cea mai buna oportunitate de a cumpara actiuni si ca in viitorul foarte apropiat preturile ar putea sa coboare”, se mentioneaza in raportul KTD.

Pana vineri, BVB nu mai inregistrase scaderi generalizate de aproape doua saptamani, indicii ingloband cresteri totale cuprinse intre 5,4% si aproape 8%.

„Nu avem in acest moment o opinie cu privire la ce va urma dupa aceasta presupusa corectie, pentru ca totul depinde de stirile care vor apare pe plan intern si de evolutiile externe”, concluzioneaza analistii KTD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri