Bursa a scazut cu 2,57%, in linie cu pietele externe, din cauza panicii investitorilor dupa agravarea pericolului nuclear din Japonia, insa variatiile mai ample i-au readus pe speculatori in piata, astfel ca lichiditatea a urcat la maximum ultimelor trei saptamani, scrie Mediafax.
Pietele vest-europene au inregistrat corectii semnificative, dupa ce indicele Nikkei, al bursei de la Tokyo, s-a prabusit cu 10,6%, ca urmare a anuntului guvernului din Japonia ca nivelul de radioactivitate masurat la centrala nucleara de la Fukushima este periculos pentru sanatate. Numarul tranzactiilor pe bursa din Tokyo a atins un nivel record, de trei ori mai mare decat media.

Unii brokeri cred ca declinul pietelor externe a fost influentat si anuntul potrivit caruia marile companii de asigurari vand unele active, pentru ca vor avea de platit despagubiri in urma daunelor produse de cutremurul de vineri din Japonia si de tsunami-ul care l-a urmat.

Seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, spune ca piata locala a suportat mai usor corectiile severe inregistrate de bursele externe deoarece perceptia investitorilor asupra Romaniei s-a imbunatatit.

"Ultimele stiri sosite despre dinamica exporturilor, inmatricularilor de masini noi sau investitiile anuntate in infrastructura sustin un bioritm mai bun al investitorilor fata de piata noastra. Pe de alta parte, semnarea unui nou accord cu FMI care tinteste si reforme structurale pe piata de electricitate si gaze naturale, precum si o mai buna administrare a companiilor de stat, odata cu reducerea arieratelor economie pot sustine un apetit mai bun pentru activele romanesti", a declarat Caruntu.

Totodata, el spune ca aprecierea leului in raport cu euro in ultimele saptamani intareste ipoteza imbunatatiirii progresive a perceptiei fata de activele romanesti si asupra raportului rentabilitate/risc asociat acestora.

"Problemele din Japonia si predictibila miscare ascendenta a ratelor dobanzilor vor aduce mutatii in privinta alocarii capitalurilor investitorilor mai ales sectorial, dar si regional. Investitorii judeca prin prisma sectoarelor care pot performa sau pot fi cel mai bine protejate in urma miscarilor celor mai importante banci centrale din economiile dezvoltate sau in urma unor implicatii neasteptate si imposibil de previzionat pe care le-ar aduce sesismul din Japonia", a adaugat analistul.

Investitorii de la BVB au pus presiune la vanzare inca din primele minute, in special pe actiunile celor cinci SIF-uri, iar volumele de tranzactionare au crescut. La finalul sesiunii, indicele general al bursei, BET-C, era in scadere cu 2,57%, iar actiunile celor cinci SIF-uri plasau indicele BET-FI cu 3,45% sub nivelul de luni.

Totodata, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a incheiat ziua in scadere cu 2,8%, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,17% sub ziua anterioara.

Caruntu considera ca dupa evenimentele din Japonia producatorii de energie regenerabila si, in special, producatorii hidro vor fi beneficia de o crestere a cererii de electricitate in conditiile in care este de asteptat ca regimul de productie a energei nucleare sa devina mult mai strict si mai putin atractiv din punct de vedere al costurilor de capital si de operare in conditiile unei inaspriri a normelor de securitate.

"Totodata, in conditiile implicatiilor cresterii pretului petrolului energia va un sector care probabil va fi intre cele mai preferate de investitorii financiari", a mai spus analistul.

Declinul actiunilor SIF a contribuit si la corectia indicelui extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate. Astfel, la sfarsitul sesiunii indicele era in picaj cu 3%.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 58,2 milioane lei (13,9 milioane euro), suma de peste doua ori mai mare decat valoarea cumulata a transferurilor de luni, de 27,3 milioane lei (6,5 milioane euro). Un rulaj mai mare decat cel de marti a fost inregistrat la 23 februarie. Atunci, bursa a consemnat cea mai mare lichiditate din istorie, de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro), cea mai mare parte a banilor provenind din deal-uri cu 5% din actiunile BRD (BRD).

Rulajul de marti a fost asigurat in proportie de 39% de operatiuni cu titlurile Fondului Proprietatea (FP), de 22,6 milioane lei (5,4 milioane euro). Pe piata principala, aceste actiuni au avut un rulaj de 14,2 milioane lei, iar 8,3 milioane lei au provenit din doua deal-uri.

Operatiunile speciale cu actiunile FP au fost efectuate la preturile de 0,594 lei, in scadere cu 1,08%, si, respectiv, de 0,6005 lei, similar cu ultima cotatie de luni.

Pe piata principala titlurile Fondului au scazut cu 1,42%, la 0,592 lei.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2), titlurile care de regula sunt vizate de speculatori, au urmat in topul rulajelor, cu tranzactii de 9,6 milioane lei si, respectiv, 7,5 milioane lei. Cotatia titlurilor SIF Oltenia a coborat cu 3,69%, la 1,46 lei, iar actiunile SIF Moldova au inregistrat un recul de 3,17%, ajungand la 1,375 lei.

"Este clar ca volumele de pe cele doua actiuni au fost determinate de speculatori, deoarece aceste titluri au crescut accelerat ieri, desi pietele externe era pe scadere, iar astazi au scazut mai mult. Daca cineva ar fi incercat sa faca un hedge intre BVB si Sibex, pretul de la Sibiu trebuia sa se apropie de cel de la Bucuresti, insa nu s-a intamplat", a afirmat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele de la Londra si Paris erau in scadere cu 1,9% si, respectiv, 3,3%, iar piata de la Frankfurt inregistra cel mai sever declin, de 4,5%. Linia descendenta era urmata si de bursele din Europa Centrala si de Est, care coborau cu pana la 2,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri