Renaissance Capital, cea mai mare banca de investitii din Rusia, s-a asociat cu firmele de brokeraj din Romania EFG Securities, BT Securities si Romcapital, pentru a intermedia oferta secundara prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP).
"Renaissance Capital participa la consortiu prin subsidiara sa din Londra", au declarat pentru Mediafax surse din consortiu.

EFG Securities este firma de brokeraj detinuta de Eurobank EFG, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Grecia, iar BT Securities este controlata de Banca Transilvania (TLV). Romcapital este o firma independenta de brokeraj din Timisoara.

Ofertele pentru intermedierea operatiunii trebuie depuse pana miercuri.

Initial, ofertele aveau termen de transmitere data de 9 martie, insa Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a anuntat o amanare de o saptamana.

Statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom din pachetul pe care il detine la companie, de 20,63% din titluri.
Oferta secundara, estimata la 510 milioane euro, potrivit celui mai recent pret de la bursa, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In piata se cunosc deja sase consortii formate atat din societati de intermediere din Romania, cat si companii mari din mediul financiar din strainatate.

BRD (BRD) va merge in consortiu cu Societe Generale si Citibank, CEC Bank si Alpha s-au aliat cu banca japoneza de investitii Nomura, iar BCR intra in consortiu cu JP Morgan si Intercapital Invest.

Morgan Stanley, cel mai mare intermediar de oferte de actiuni la nivel mondial in 2010, s-a aliat cu Raiffeisen Capital&Investments, firma de brokeraj locala care a fost implicata in cele mai importante listari de pe Bursa din ultimii sase ani.

Cea mai influenta banca de pe Wall Street, Goldman Sachs, s-a aliat cu UniCredit CA IB Securities, iar ING Bank va forma consortiu cu banca elvetiana UBS.

Deutsche Bank
si Bank of America sunt si ele interesate de intermedierea tranzactiei, insa nu au ales un partener local.

Coform celor mai recente raportari, grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri