Ce s-ar fi intamplat cu leul daca Romania ar fi fost in locul Japoniei? Cu siguranta s-ar fi prabusit, dar yenul a reactionat pozitiv dupa catastrofa naturala ce a lovit o tara aflata deja in dificultate, ca urmare a deficitului de 200% din PIB. Analistii Admiral Markets explica aceasta evolutie si impactul la nivel global.
Cu toate ca investitorii se asteptau sa obtina profituri prin vanzarea yenului, speculatiile unei deprecieri au fost rapid inlaturate, yenul apreciindu-se cateva procente fata de dolar sau euro imediat dupa cel mai mare cutremur din istoria insulei, avansul fiind stopat doar de interventia autoritatilor locale.

Banca Centrala va injecta 12 trilioane yen (aprox. 140 miliarde USD) in sistemul financiar, un record absolut, menit sa diminueze costul creditarii si sa amortizeze efectul dezastrului asupra economiei.

”Dintr-un anumit punct de vedere, este dificil sa intelegem aprecierea yenului: randamentul celor ce detin yeni este aproape 0, aprox. 90% din datoriile guvernamentale sunt detinute de investitori locali, piata bursiera stagneaza de 20 de ani, iar cea imobiliara nu este atractiva. Totusi, yenul a continuat sa se aprecieze si in ultimii ani, chiar si dupa depasirea recesiunii, cand apetitul pentru risc al investitorilor a atins cote maxime”, explica analistii Admiral Markets.

Acestia vad doua motive principale ale aprecierii: surplusul comercial (care a scazut cu 80% in 2010, ajungand la 100 miliarde dolari) si fluxul de capital.

In ciuda unui randament minim datorita dobanzii reduse, yenul isi pastreaza valoarea in timp, fiind devansata doar de francul elvetian in ultimii 40 de ani.

„Motivul este cat se poate de clar: inflatia, 3% in perioada mentionata si 0 in ultimii 15 ani. Astfel, cumparand 1 yen investitorii stiu ca si peste 5-10 ani tot un yen va valora, spre deosebire de dolar sau euro a caror masa monetara a crescut parabolic in ultimii ani”, se mai arata in raportul de analiza.

Studiul arata ca impactul calamitatii naturale are o dubla influenta asupra yenului, pe de o parte negativa pentru ca afecteaza economia locala, indicii Asiatici fiind in cadere libera (-12%), pe de alta parte pozitiva, pentru ca yenul este principala beneficiara a unui dezastru natural sau conflict militar la nivel global, devansand dolarul.

Ceea ce s-a intamplat in Japonia a fost doar catalizatorul ce a declansat si amplificat starea de tensiune ce se simtea in pietele financiare, analistii Admiral Markets avertizand de mai mult timp ca un declin amplu al burselor este iminent. „Foarte probabil, acesta este doar inceputul”.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri