Bursa de la Bucuresti (BVB) a inchis sesiunea de miercuri in urcare cu 1,68%, decuplandu-se de pietele externe care inregistrau corectii, pe fondul ingrijorarilor jucatorilor privind gestionarea efectelor crizei nuclerare din Japonia si impactul violentelor din Bahrain asupra cotatiei titeiului.
La sfarsitul sesiunii de la Bucuresti, bursele de la Londra si Paris erau in coborare cu pana la 0,4%, iar piata de la Frankfurt consemna un avans de 0,2%. Bursa din Statele Unite a deschis de asemenea in scadere, din cauza temerilor legate de impactul crizei nucleare din Japonia si pretul titeiului.

"Daca privim la evolutiile bursiere din plan local comparativ cu cele de pe pietele externe vom o observa o relativa supraperformare din partea indicilor pietei de la Bucuresti in ultimele 2-3 saptamani, in conditiile in care ultimele statistici din sfera macroeconomica locala au fost preponderent pozitive si peste asteptari, ceea ce ofera o perspectiva ceva mai buna pentru evolutia economica din acest an. Pe de alta parte, publicarea convocatoarelor AGA si intentiile de distribuire a unor dividende destul de consistente au starnit interesul unor investitori de portofoliu, care au intrat in piata", a declarat pentru Mediafax analistul casei de brokeraj SSIF Broker, Mihai-Cristian Alexa.

Analistul SSIF Broker considera ca ingrijorarile pe plan extern tin de escaladarea conflictelor din nordul Africii si Orientul Mijlociu, care ar alimenta o scumpire accentuata a barilului de petrol si s-ar repercuta negativ asupra cresterii economice la nivel mondial si ar afecta profitabilitatea companiilor, prin cresterea costurilor de productie.

"De asemenea, avand in vedere pozitia Japoniei, in topul primelor trei economii din lume, si situatia critica in care se afla in prezent datorita cutremurului produs vinerea trecuta este de asteptat ca cresterea economica la nivel mondial sa fie afectata de acest eveniment nefericit", a spus Alexa.

Sectorul SIF afisa, la deschidere, cea mai pronuntata crestere, de 2,29%, insa indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a pierdut treptat din avans si a inchis cu 1,83% peste nivelul de marti.

Cele mai lichide zece actiuni de la BVB au consemnat miercuri un castig similar, de 1,83%, iar titlurile companiilor energetice, analizate de indicele BET-NG, au urcat in medie cu 1,16%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care urmareste evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 1,89%.

Valoarea operatiunilor realizate miercuri la BVB s-a ridicat la 39,62 milioane de lei (9,46 milioane de euro), cu 31% sub rulajul de marti, de 58,2 milioane lei (13,9 milioane euro).

Actiunile Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide in sesiunea de miercuri, iar cea mai mare parte a rulajului a provenit din trei tranzactii negociate cu 23,7 milioane din actiunile Fondului, in valoare de 14,09 milioane lei (3,3 milioane euro). Deal-urile au fost realizate la un pret mediu de 0,5945 lei, cu 1,35% peste referinta.

Pe piata principala, actiunile FP au inchis in urcare cu 0,51%, la 0,595, pe o lichiditate de 8,02 milioane lei.

"Pe langa deal-urile importante cu actiunile FP in ultimele 2 saptamani am observat o crestere semnificativa a volumelor de tranzactionare pe SIF-uri, astfel incat putem suspecta prezenta unor investitori institutionali de calibru pe piata locala", a mai spus Alexa.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri