Bursa a revenit in ultima o ora si jumatate si a incheiat sedinta in crestere cu 0,46%, intr-o piata in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 72% din lichiditatea care a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani.


Piata de la Bucuresti a fost pe scadere pana la ora 15:00, iar volumele de titluri tranzactionate au fost mici, noteaza Mediafax. In ultima o ora si jumatate, bursa a revenit pe crestere usoara, iar volumele de tranzactionare s-au majorat usor.

Totusi, cea mai mare parte a lichiditatii a fost asigurata de actiunile Fondului Proprietatea, cu care au fost realizate 10 deal-uri de 28,2 milioane lei (6,7 milioane euro), iar pe piata principala tranzactiile au insumat 20,2 milioane lei (4,8 milioane euro).

Astfel, titlurile Fondului au asigurat 72% din lichiditatea pietei actiunilor, de 67,2 milioane lei (16 milioane euro). Un rulaj mai mare decat cel de joi a fost consemnat la 23 februarie. Atunci, bursa a consemnat cea mai mare lichiditate din istorie, de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro), cea mai mare parte a banilor provenind din deal-uri cu 5% din actiunile BRD (BRD).

La finalul sesiunii de joi, actiunile FP erau cotate la 0,5945 lei, pret in scadere nesemnificativa, cu 0,08%, iar cea mai recenta tranzactie negociata a fost efectuata la 0,595 lei, pret similar cu referinta.

Unii brokeri cred ca un investitor de calibru ar fi dat, anterior, ordin de cumparare intermediarului pe piata locala sa ii cumpere cantitati mai mari de actiuni FP, pe care brokerul i le-a vandut in ultimele sedinte prin deal-uri.

Totodata, alti brokeri considera ca tranzactiile negociate s-au realizat direct intre unii investitori institutionali, deoarece sumele de bani transferate sunt foarte mari pentru majoritatea intermediarilor de pe piata locala de capital.

In prima parte a sedintei actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat corectii mai vizibile si au dus indicele BET-FI cu 1,22% sub nivelul de miercuri. Ulterior, odata cu revenirea pietei, titlurile SIF-uri au inceput sa creasca usor, insa chiar la inchidere au revenit la nivelurile de miercuri. Astfel, la finalul zilei indicele BET-FI inregistra o corectie de numai 0,1%.

Seful Departamentului de Analiza al firmei de brokeraj BT Securities, Dan Rusu, crede ca bursa va avea o evolutie mai buna decat anul trecut, intrucat piata va recupera decalajul pe care l-a inregistrat in al doilea semestru al anului trecut fata de bursele externe.

"Indicatorul de performanta relativa BET/MSCI World Index confirma acest lucru, in sensul ca din ianuarie 2011 am intrat intr-un ciclu de performanta superioara majoritatii burselor externe. O buna parte din anul trecut a insemnat o piata locala in letargie dupa severa scadere din lunile aprilie si mai, in timp ce afara pietele continuau sa creasca", a declarat Rusu.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece titluri, incluse in indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 0,89%, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,45% peste nivelul de miercuri.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,58%.

Rusu considera ca sedintele de corectii pe care bursa le-a inregistrat recent sunt doar temporare si au fost determinate in principal de marcari de profituri.

"Exista potential, exista si cumparatori. Ma astept ca multi investitori sa migreze de la pietele occidentale la cele emergente, mult mai ieftine si mai atractive. Este drept ca sunt si piete emergente care au dat randamente uriase in ultimi doi ani, insa piata din Romania nu se numara printre ele si in asta cred ca ar consta avantajul nostru in acest an", a adaugat analistul.

Dupa inchiderea sedintei au fost inregistrate in sistemul bursei rezultatele ofertei de vanzare de obligatiuni realizata de Consiliul Judetean Timis, de 100 milioane lei. Astfel, lichiditatea totala a urcat la 168,5 milioane lei (40,3 milioane euro).

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 2,4%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in crestere cu cel mult 1,6%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri