Saptamana plina de evenimente negative in Japonia. Bursa din Tokio a pierdut peste 10%, cea mai slaba evolutie din ultimii trei ani, in vreme ce pietele europene au urmat trendul, dar la o intensitate mai redusa. In Romania, Bursa de la Bucuresti (BVB) a suferit corectii modeste, ce rareori au trecut de 1%. Din ce motiv piata locala a ramas relativ indiferenta la evenimentele din Japonia si pentru cat timp va continua sa o faca?



In ultimele cinci sedinte, BET-FI, indicele care urmareste societatile de investitii financiare, a scazut cu 0,9%. Evolutii similare au fost notate in dreptul majoritatii indicilor BVB.

Decorelarea dintre piata locala si cea din Japonia a fost evidenta in special luni, atunci cand indicele Nikkei, jucat la Tokio, pierdea 6,1%, in vreme ce BET, indicele celor mai lichide zece actiuni tranzactionate pe BVB, a crescut cu 0,2%.

“S-a simtit si la noi putina teama insa, per ansamblu, nu am fost afectati decat intr-o foarte mica masura de evenimentele din Japonia. De fiecare data cand piata o lua in jos, la cumparare apareau ordine mari, fapt care ma face sa cred ca in prezent investitorii nu asteapta preturi cu mult mai mici fata de cele deja existente”, spune Gabriel Necula, broker in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

In Europa, investitorii au reactionat ceva mai puternic la vestile negative venite din Japonia, indicele Euro Stoxx pierzand 3% in ultima saptamana. Scaderi de 2,7% si chiar 4,2% au fost inregistrate in Franta si Germania.

“Daca ce vedem acum in Japonia se intampla anul trecut, cred ca pe BVB am fi vazut o corelare mult mai puternica, deoarece sentimentul in piata era mult mai negativ. Acum cred insa ca avem de a face cu o alta perspectiva pentru Romania atat din partea jucatorilor locali cat si din partea investitorilor internationali”, a declarat Gabriel Necula.

Adi Lupsan, directorul general al societatii de brokeraj Intercapital Invest, considera ca tendinta macroeconomica a tarii a impus in prima parte a anului trendul pe Bursa de la Bucuresti, motiv si pentru care actualele evenimentele din Japonia nu au un impact semnificativ la nivelul pietei locale.

“La sfarsitul lui 2010 investitorii sunau sa intrebe ce se intampla pentru ca nu intelegeau de ce afara se creste iar noi scadeam. Acum pot spune ca suntem in recuperari. Anul trecut se inchidea un an cu scaderi economice, insa acum avem in fata un an in care se poate observa o imbunatatire a perspectivelor macroeconomice, si din acest motiv si un comportament mai bun al pietei locale”, spune Lupsan.

Ce ne asteapta saptamana aceasta?

Brokerii considera ca bursa se va afla intr-o perioada de consolidare pe parcursul urmatoarelor cinci sedinte, urmand ca apoi sa se revina pe crestere. Totul depinde insa si de felul in care evenimentele din Japonia vor continua sa se desfasoare, o tensionare abrupta a situatiei de la centrala nucleara de la Fukushima putand sa zguduie serios pietele.

“Eu ma astept la o stabilizare a BVB pe termen scurt, si apoi, la un interval de 7-8 sedinte, la debutul unui nou trend ascendent. Lucrurile in piata japoneza se imbunatatesc intr-un ritm alert, si cred ca vom vedea ceva efecte pozitive chiar incepand de saptamana aceasta”, crede Lupsan.

In ultima sedinta din saptamana trecuta, Bursa de la Tokio a inregistrat o revenire semnificativa, indicele Nikkei urcand cu 2,7%. Chiar si asa insa, expertii financiari niponi raman rezervati in privinta efectelor pe termen lung pe care catastrofele naturale le vor avea asupra companiilor japoneze.

“La nivel fundamental avem un potential de crestere destul de mare. Nu as merge pe varianta unor noi scaderi. Asta nu inseamna ca orice se intampla in Japonia va fi ignorat pe bursa noastra. Daca, in cel mai rau caz, am avea de a face cu un accident nuclear, fara indoiala ca o reactie de panica s-ar vedea si pe BVB, este inevitabil”, a declarat Necula.

Brokerul de la Prime Transaction a mai adaugat ca investitorii straini percep Romania ca un stat aflat in pragul unui nou ciclu economic ce ar putea incepe din 2012, efectele pozitive ale acestui aspect putand sa fie vizibile inca din a doua jumatate a anului.

“Pe termen scurt situatia este inca neutra, dar trendul pe termen mediu se pastreaza deocamdata pozitiv”, mentioneaza analistii KTD Invest, intr-o nota transmisa clientilor in dimineata zilei de vineri.

Saptamana aceasta vor incepe sa aiba loc si Adunarile Generale Ordinare pe 2011, evenimente care in general au impact asupra evolutiei pe bursa a companiilor in cauza. Santierul Naval Orsova si Broker Cluj sunt primele societati care vor desfasursa AGA Ordinare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri