Bursa a crescut luni cu 2,07%, in linie cu marile piete europene, dupa corectia de 1,1% inregistrata vineri, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat in continuare cea mai mare parte din lichiditate, informeaza Mediafax.
Piata de la Bucuresti a urmat linia ascendenta a burselor externe, care nu au fost influentate de raidurile armate ale coalitiei internationale asupra Libiei, cu scopul de a-l determina pe liderul Muammar Gaddafi sa inceteze ofensiva militara impotriva rebelilor si violentele contra populatiei civile.

Pe de alta parte, apetitul investitorilor a revenit usor, influentat de stirile cu privire la progresele inregistrate de Japonia in incercarea de a tine sub control scurgerile de radiatii la complexul nuclear afectat sever de cutremurul din 11 februarie.

In acest context, desi cele mai multe titluri de la BVB au revenit pe crestere inca din primele minute ale sedintei, doar actiunile emise de sapte companii au inregistrat rulaje mai mari de 1 milion de lei.

Dragos Darabut, analist la firma de brokeraj Tradeville, crede ca piata locala s-ar putea mentine pe linia ascendenta din ultimele sesiuni doar daca bursele externe se vor stabiliza dupa corectiile din sedintele precedente.

"Bursele americane s-au corectat in ultimele patru saptamani cu aproximativ 7%
, scaderile survenind pe fondul panicii create de evenimentele nefericite din Japonia, dar mai ales din cauza inrautatirii situatiei din Libia. Sansele unei crize nucleare au scazut considerabil dupa ce in weekend autoritatile japoneze au reusit sa raceasca mai multe reactoare din cadrul centralei de la Fukushima. Pe de alta parte, in Libia situatia ramane imprevizibila", a declarat Darabut.

Totodata, el considera ca dupa stabilizarea pietelor externe, acestea ar putea reveni pe crestere.

"Cred ca sunt sanse destul de mari ca pietele externe de capital sa se stabilizeze pe termen scurt si sa retesteze nivelurile maxime inregistrate in urma cu cateva saptamani. Daca acest lucru se intampla, atunci este probabil ca si piata locala sa evolueze intr-un ritm asemanator si sa vedem noi maxime pe indicii BET si BET-FI", a mai spus analistul.

La inchiderea zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era in crestere cu 2,29%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,5% peste nivelul de la finalul sesiunii anterioare.

Totodata, indicele BET-FI, care sintetizeaza evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si incepand de luni si titlurile Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,69%.

Titlurile Fondului Proprietatea sunt inglobate de luni in patru dintre cei cinci indici calculati de Bursei de Valori, BET, BET-C, BET-FI si BET-XT (al celor mai lichide 25 de actiuni).

Dupa prima jumatate a sesiunii, indicele extins al bursei, BET-XT, se plasa cu 2,24% peste nivelul de vineri.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 47,2 milioane lei (11,3 milioane euro), suma 6% sub rulajul din sedinta precedenta, de 50,4 milioane lei (12,1 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au condus detasat topul rulajelor, cu operatiuni de 26,5 milioane lei, si au asigurat 56% din lichiditatea pietei. Pe piata principala operatiunile au cumulat 21,4 milioane lei, iar pe segmentul tranzactiilor speciale au fost cedate 0,06% din titlurile Fondului, pentru 5,1 milioane lei.

Cea mai recenta operatiune de pe piata principala cu aceste titluri a fost realizata la 0,611 lei, pret in crestere cu 0,66%, iar deal-ul a fost efectuat la 0,61 lei, cu 0,49% pste referinta.

In jurul orei 16:06, in piata au fost transferate direct doua pachete de actiuni reprezentand aproape 12,7% din titlurile Prodplast, pentru 2,6 milioane lei. Operatiunile au fost realizate in mai putin de un minut, la preturile de 1,2 lei si, respectiv, de 1,22 lei. Prima cotatie a fost cu 5,51% sub pretul de vineri, iar a doua a fost cu 3,93% mai redusa.

Pachetul de titluri transferat este apropiat cu participatia pe care fondul de investitii Broadhurst o are la Prodplast, de 12,69%.
La finalul sesiunii, titlurile Prodplast erau cotate la 1,21 lei, in scadere cu 4,72%, iar tranzactiile insumau 2,6 milioane lei.

Totodata, pe sistemul alternativ de la Sibex au fost realizate operatiuni cu 15,6% din titlurile Prodplast Imobiliare, firma desprinsa din Prodplast, pentru 18,1 milioane lei. Si in acest caz, participatia este apropiata de pachetul de titluri detinut de Broadhurst.

Principalii cumparatori de actiuni Prodplast Imobiliare au fost omul de afaceri Florin Pogonaru si SIF Oltenia (SIF5).
Pogonaru detine prin mai multe firme 36% din titlurile Prodplast Imobiliare, iar SIF Oltenia are aproape 18% din titluri.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat titlurile SIF Oltenia (SIF5) - 3,9 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 2,6 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1,6 milioane lei, SIF Muntenia (SIF4) - 1,1 milioane lei si Dafora (DAFR) - 1 milion de lei.

Unii investitori au realizat si tranzactii cu produse structurate, contracte futures, unitati de fond si obligatiuni, astfel ca lichiditatea totala a BVB a fost de 47,7 milioane lei (11,3 milioane euro). Valoarea este cu 8% mai redusa decat rulajul total de vineri, de 51,8 milioane lei (12,4 milioane euro).

Transferurile de pe piata Rasdaq au cumulat doar 193.000 de lei, suma de peste trei ori sub lichiditatea din sedinta anterioara, de 1,6 milioane lei.

Titlurile Imotrust Arad (ARCV) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de numai 15.000 de lei, iar cotatia a crescut cu 1,88%, la 0,0815 lei.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu maximum 2,1%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in crestere cu pana la 1,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri