Reprezentantii Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) critica tranzactia de peste 60 milioane pe care Fondul Proprietatea ar fi facut-o luna trecuta pe Bursa de la Viena. Potrivit AIPC, achizita de titluri Erste Bank a fost facuta pe alta piata, in conditiile in care comisioanele percepute pe plan local au rolul de a indeparta investitorii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
“Cel mai mare investitor pe piata de capital din Romania a cumparat actiuni Erste pe alta piata in ciuda faptului ca aceasta actiune este listata la Bucuresti.Tranzactia este un semnal de alarma asupra faptului ca avem una dintre cele mai scumpe si neperformante burse din lume”, considera Dumitru Beze, presedintele AIPC.

El a mai adaugat ca astfel de tranzactii subliniaza nevoia impunerii unor masuri de urgenta pentru reducerea costurilor cu comisioanele BVB cat si cele percepute de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

“Franklin Templeton este de asemenea actionar important al aceleiasi Burse de Valori Bucuresti. Preferand o tranzactie pe alta bursa denota faptul ca listarea Erste la Bucuresti este doar o <poza> ce trebuia indeplinita, asemenea realizarilor cincinale”, mentioneaza AIPC.

Nici fondurile locale de pensii nu au scapat de criticile Asociatiei, acestea fiind acuzate ca prefera sa investeasca in economiile altor state europene, in detrimentul pietei locale.

“Capitalul romanesc acumulat in fondurile locale de pensii participa la dezvoltarea economiilor Poloniei, Ungariei sau Austriei. Lipsa lichiditatii si a emitentilor e un laitmotiv. Acum 12 ani nici Polonia nu se descurca mai bine insa de atunci au implementat niste masuri concrete de a se sustine piata locala. Cu un remarcabil succes am putea spune. Credem ca acest lucru este ceea ce isi doresc pensionarii si ceea ce isi doreste Statul si nu de a pune umarul pentru a face fericiti oficialii altor Burse”, declara reprezentantii AIPC.

Dumitru Beze a mai cerut si facilitati pentru investitorii locali care vor fi interesati sa subscrie la IPO-ul secundar ce va fi desfasurat in acest an la Petrom. El a dat exemplu modelul din Polonia, acolo unde investitorii de retail au avut ocazia sa cumpere actiuni la preturi preferentiale in cadrul IPO-urilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri