Nivelul cumulat al activelor nete ale Societatilor de Investitii Financiare a fost de 7,19 miliarde lei (1,7 miliarde euro), la finalul lunii februarie, in crestere cu 0,7% fata de luna anterioara si cu 3,1% fata de finalul anului trecut, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).


SIF Banat-Crisana a raportat o scadere a activului net cu 0,04% fata de luna ianuarie, in timp ce restul societatilor au inregistrat cresteri, de la 0,1 la SIF Transilvania, la 1,5% la SIF Oltenia.

“Nivelul preturilor de inchidere inregistrat la finele lunii februarie, comparativ cu luna anterioara, a avut variatii importante, inregistrand crestere la toate SIF, cu o valoare maxima de 10,2% la SIF Moldova si una minima de 3,7% la SIF Muntenia”, se arata in raportul AAF.

Per ansamblu, investitiile financiare ale celor cinci SIF-uri au crescut cu 1,6%, continuand tendinta de apreciere, dupa diminuarea de la finalul anului trecut.

Ponderea actiunilor cotate din categoria celor inregistrate in total investitii pe termen scurt, se pastreaza ca in lunile anterioare, in jurul a 98%, mai exact 97,6%. Ponderea acestor active in total active a crescut usor pana la 57,3% fata de 55,2% la finele lunii anterioare.

SIF Oltenia detinea la finele lunii februarie cea mai mare pondere cu 63,7% (62,9% in ian), a actiunilor cotate din categoria investitiilor pe termen scurt in total active, urmata de SIF Moldova cu 61,7% (60,5% in ian), SIF Banat-Crisana cu 54,4% (53,4% in ian.), Transilvania cu 54,1% (50,4% ian.) si SIF Muntenia cu 46,1%( 49,2% in ian.), comparativ cu media de 57,3% (55,2% in ian.) inregistrata pe anasamblu celor cinci SIF.

Actiunile cotate care erau pe ansamblu portofoliilor SIF la finele lunii anterioare in valoare 4,3 mld.lei si reprezentau 57,9% din total active, urca usor pana la 4,4 mil.lei, reprezentand 59,0% din total active.

In acelasi timp actiunile necotate din portofoliu SIF, care aveau la finele lunii ian. valoarea de 2,27 mld.lei, si reprezentau 30,5% din active, inregistreaza la finele lunii raportate 2,2 mld.lei, iar ponderea detinuta in total active la finele lunii a fost de 30,0%.

Investitiile in industria OPCVM/AOPC erau la finele lunii raportate pe ansamblul SIF de 77,5 mil.lei, 1,03% din total active, ceea ce fata de luna anterioara reprezinta o diminuare cu -20,3%. La finele lunii raportate, SIF Moldova cu 29,1 mil.lei, adica 2,4% din activ, avea cea mai mare detinere de astfel de titluri in portofoliu, urmata find de SIF Muntenia cu 23,3 mil.lei si 1,5% pondere in total activ, dupa care SIF Transilvania cu 0,8% pondere in total active, SIF Banat – Crisana cu 0,7% pondere, precum si SIF Oltenia cu 0,2% pondere in activul sau total.


Fata de nivelul de 15,7 mil.lei al investitiilor SIF in titlurile de stat inregistrat in luna anterioara, in luna raportata, nivelul acestor plasamente a ramas neschimbat, adica tot 15,7 mil.lei si reprezinta tot 0,2% din activele nete.

Comparativ cu 402,0 mil.lei, cat era volumul depozitelor bancare pe ansamblu SIF la finele lunii anterioare, la finele lunii raportate, volumul depozitelor a fost de 528,8 mil.lei, cu 31,5% mai mult si cu o pondere in total active SIF de 7,0% comparativ cu 7,1%, la finalul anului trecut.

Cele mai mari ponderi ale depozitelor bancare in activ se regasesc la SIF Muntenia (9,1%) si la SIF Oltenia cu 8,2%, iar cea mai mica la SIF Moldova cu 4,9%.

Obligatiunile municipale detinute pe ansamblu SIF insumau la finele lunii raportate 1,2 mil.lei, similar cu nivelul inregistrat in luna anterioara.

Obligatiunile corporative insumau pe ansamblul SIF 50,3 mil.lei, (50,4 mil.lei in ian..), ceea ce corespunde unei ponderi de 0,67% in total active. Cea mai mare detinere de obligatiuni corporative se regaseste la SIF Muntenia cu 44,6 mil.lei, adica circa 2,9% din totalul activelor sale.

In februarie, SIF Oltenia si SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 4,19%, respectiv 3,85% din capitalul lor social, in cuantumul a 5.287 tranzactii realizate pe SIF Oltenia si 4.047 tranzactii pe SIF Moldova.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri