Bursa a stagnat miercuri, dupa doua sedinte de crestere, iar actiunile Zentiva (SCD) au crescut din nou cu 15%, atingand pentru a treia sesiune consecutiv limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, astfel ca in ultimele trei sedinte au urcat in total cu 52%.
Investitorii au vizat actiunile Zentiva inca de vineri, cand propunerea conducerii companiei de a acorda primele dividende de la listarea la BVB a ridicat pretul cu 15% inca din primele secunde. Consiliul de Administratie al companiei propune distribuirea a 125 milioane lei din profitul de anul trecut si rezerve sub forma de dividende.

Titlurile Zentiva au absentat de la tranzactionare in sedinta de luni, pentru intrunirea AGA, insa marti la reintroducerea la transfer au urcat tot cu 15%. Linia a continuat si miercuri, astfel ca in ultimele trei sesiuni actiunile au avansat in total cu aproape 52%, de la pretul de 0,991 lei inregistrat la finalul sesiunii de joi, inainte de propunerea de dividend.

Daca vineri si marti foarte putini investitori au fost dispusi sa vanda actiuni Zentiva, in sedinta de miercuri in piata au fost introduse mai multe ordine de vanzare. Astfel, tranzactiile de miercuri au insumat 2,3 milioane lei, fata de doar cateva zeci de mii de lei in sesiunile de vineri si marti.

Desi in prima parte a sedintei, bursa a crescut usor, dupa ora 13:00 cele mai multe actiuni au revenit la cotatii foarte apropiate de nivelurile de la finalul sesiunii anterioare, odata cu trecerea bursele vest-europene pe scadere.

Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania, spune ca piata s-a intors in a doua parte a sedintei si pentru ca unii investitori au marcat o parte din profituri.

"Dupa cresterile sustinute de ieri, piata a deschis intr-o nota optimista, insa aceasta s-a disipat pe seama marcarilor de profit. In prezent, in piata se pare ca se incearca o consolidare la preturile de acum. Privind in ansamblu, se manifesta un interes crescut la cumparare, alimentat de previziunile pozitive la nivelul evolutiei economiei romanesti pentru anul in curs, cat si de propunerile de dividend deja anuntate", a declarat Avram, potrivit Mediafax.

Primele zece actiuni in functie de lichiditate, analizate de indicele BET, au incheiat ziua la preturi in scadere in medie cu 0,13%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au mentinut indicele BET-NG la nivelul de marti.

Totodata, indicele BET-FI, care incepand de luni, indicele BET-FI reflecta inclusiv evolutia titlurilor Fondului Proprietatea (FP), alaturi de a celor cinci SIF-uri, a inregistrat un recul de 0,46%.

La finalul sedintei, indicele extins al bursei, BET-XT, care inglobeaza cele mai lichide 25 de actiuni, era in scadere cu 0,3%.

"In apropierea datelor ex-dividend (datele de la care cumparatorii actiunilor nu mai au dreptul sa primeasca dividende - n.r.), evolutiile actiunilor se vor diferentia pe seama rezultatelor pe primul trimestru, in functie de asteptarile investitorilor, cat si pe seama previziunilor ajustate pentru perioada urmatoare", a mai spus Avram.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 47 milioane lei (11,4 milioane euro), suma cu 26% peste rulajul din sedinta precedenta, de 37,2 milioane lei (8,9 milioane euro).

Titlurile FP si Transgaz (TGN) s-au clasat pe primele doua pozitii in topul lichiditatii, cu operatiuni de 15,3 milioane lei si, respectiv, 6,5 milioane lei. Cotatia actiunilor Fondului a scazut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6115 lei, iar titlurile Transgaz au avansat cu 2,3%, la 267 lei.
Transgaz a anuntat marti ca ar urma sa acorde dividende record, de 338,7 milioane lei, suma de 2,2 ori mai mare decat cea distribuita anul trecut.

Pe piata principala actiunile FP au avut un rulaj de 12,1 milioane lei, iar in ultimele 10 minute a fost realizat un deal de 3,2 milioane lei. Tranzactia negociata a fost realizata la 0,612 lei, pret similar cu ultima cotatie de marti.

Un rulaj apropiat cu al actiunilor Transgaz au inregistrat si titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu care au fost realizate operatiuni de 6,1 milioane lei. La finalul sesiunii, aceste actiuni erau cotate la 1,532 lei, pret in scadere cu 0,65%.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 7 milioane lei, suma de peste trei ori mai mare decat rulajul de marti, de 2,1 milioane lei.

Cea mai mare parte a lichiditatii a fost asigurata miercuri de doua tranzactii negociate, cu 29,4% din actiunile Beta Buzau (BEZA) si cu 32% din titlurile firmei Durau din judetul Neamt (DURN). Deal-ul cu actiunile producatorului de constructii metalice din Buzau a fost realizat pentru 4,8 milioane lei, iar titlurile firmei hoteliere din Durau au fost cedate pentru 1,1 milioane lei.

Pachetul de actiuni Beta a fost transferat la pretul de 12 lei, cu 38,08% sub cotatia anterioara, de 19,38 lei. Cea mai recenta tranzactie pe piata principala cu titlurile firmei din Buzau a fost realizata la 7 februarie.

Deal-ul cu titlurile Durau a fost realizat la 0,16 lei, pret cu 46,67% sub cea mai recenta cotatie, de 0,3 lei. Actiunile firmei hoteliere nu au mai fost tranzactionate pe piata principala din 2 martie.

Pe piata principala, actiunile Cominco Bucuresti (COBS) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 192.000 de lei, iar pretul a crescut cu 7,83%, la 12,4 lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene inregistrau corectii de pana la 0,5%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu cel mult 1,3%. Pe de alta parte, bursele din Cehia si Rusia erau in crestere cu 0,1% si, respectiv, cu 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri