Fondul Certinvest Arta Romaneasca este in curs de avizare de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, oficialii companiei asteptand avizele in urmatoarele doua – trei saptamani.

„Piata de arta din Romania este inca la inceput, volumele de tranzactionare au crescut foarte mult in ultimii ani si tendinta este de apreciere. Mai mult, in ultimii ani, arta a devenit un activ de refugiu, fiind o investitie pe termen lung si stabila. Fondul se adreseaza investitorilor interesati de arta, dar care nu au suficiente resurse pentru a cumpara direct si celor care vor sa isi diversifice portofoliul”, a declarat Eugen Voicu (foto), presedintele Consiliului de Supraveghere al Certinvest.

Valoarea minime de subscriere in fond este de 5.000 de euro, cu care se pot cumpara doua unitati de fond. Acesta are o perioada de viata de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire de un an. Obiectivul de randament al fondului este de 15% pe an, in euro.

Voicu a mentionat ca durata este atat de scurta pentru ca reprezinta un proiect-pilot. Daca acesta va avea succes si aceasta nisa se va dezvolta, Certinvest are in plan ca peste cativa ani sa lanseze un fond de o amploare mai mare, pe care sa il listeze la Bursa de Valori Bucuresti.

Citeste si:

Fondul va investi prin inttermediul unei firme infiintate recent, care va cumpara obiecte de arta. Legislatia in vigoare nu permite ca un SAI sa investeasca direct in obiecte de arta. Randamentul unitatilor de fond va fi determinat de evaluarea obiectelor de arta detine de societatea in care fondul va investi.

Directorul general al casei de licitatii de arta Artmark, Manuela Plapcianu, considera ca piata de arta din tara noastra ar putea ajunge la vanzari publice de 25-30 de milioane in 2013.

“Sunt convinsa ca prin lansarea acestui fond, piata de arta din Romania este una functional. Pariul cu arta este unul castigat”, a declarat Plapcianu.

Detaliile oferite de oficialii Certinvest despre acest fond au fost orientative, informatiile certe urmand sa fie transmise odata cu aprobarea de catre CNVM.