Actionarii au motivat cererea spunand ca se doreste „corelarea procentului din profitul net realizat de SIF Transilvania si repartizat sub forma de dividende cu procentul similar oferit de companiile de stat”. Statul a obligat companiile pe care le controleaza sa imparta cu actionarii cel putin 90% din profitul net inregistrat in 2010, comparativ cu 50% cat era cerinta initiala.

Dividendul cerut de actionari era de 0,055 lei, sau 90% din profitul de 66,9 milioane lei de anul trecut, comparativ cu cel de 0,03 lei anuntat cu doua saptamani in urma de catre administratorii SIF3. Actionarii au mai aratat ca nivelul normal al dividendului ar trebui sa acopere rata inflatiei, cifrata la 7,6% in februarie.

Compania a anuntat insa ca propunerea de completare a ordinii de zi nu a indeplinit toate conditiile cerute de actul constitutiv al societatii si impuse de legislatia aplicabila in materie, astfel incat ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor (AGOA) din 28/29 aprilie 2011, va ramane neschimbata.

Citeste si:

Un alt grup de actionari au propus un dividend de 0,04 lei, motivand ca un marirea acestuia va imbunatati indicatorii financiari ai companiei (randamentul capitalului propriu si randamentul activelor), si subliniind ca investitorii acorda atentie unor astfel de indicatori, fapt ce poate conduce la cresterea cotatiilor bursiere.
Administratorii SIF3 spun insa nici aceasta propunere nu s-a incadrat in normele stabilite prin lege.

Actiunile SIF Transilvania au inchis sedinta de joi in scadere cu 0,25%, la un pret de 0,604 lei. In acest an capitalizarea societatii a urcat cu 11,1%, pana la 659 milioane lei (159 milioane euro).