Lansarea pe Bursa de la Sibiu a contractelor futures ce au ca activ suport barilul de petrol a fost realizata ca un raspuns la cererea investitorilor locali, care prefera sa speculeze fluctuatiile de pret pe termen scurt, spune Darius Cipariu (foto), directorul general adjunct al Sibex.
„Acest contract se adreseaza tuturor categoriilor de investitori de pe piata Sibex, dar mizam la inceput pe speculatori. Am considerat util sa patrundem si pe piata petrolului, cu atat mai mult cu cat, la ora actuala, aceasta este una dintre cele mai spectaculoase si atractive din lume”, spune Cipariu.

El a mai adaugat ca volatilitatea ridicata a pretului petrolului, remarcata mai ales in ultimele luni de zile, poate genera oportunitati pentru speculatori, acestia avand posibilitatea de a castiga chiar si in momentele in care cotatiile internationale scad.

„La o crestere cu 1 dolar a pretului barilului de petrol, sa spunem de la 100 la 101, comparatorul unui contract futures DEOIL_LSC castiga 100 lei. Daca pretul scade de la 100 la 99 dolari / baril atunci vanzatorii sunt cei care vor incasa un profit de 100 lei pe fiecare pozitie short deschisa”, a explicat oficialul Sibex.

Contractul futures DEOIL_LSC are ca activ suport petrolul de tip Light Sweet Crude, iar marimea acestuia este 100 Lei x cotatia in dolari pentru un baril de petrol de tip Light Sweet Crude.

Principalul risc pentru investitori este acela de a intra in apel in marja, atunci cand pozitia adoptata este una contrara directiei de miscare a pretului. Intr-o astfel de situatie investitorului ii vor fi cerute sume suplimentare de bani, pentru sustinerea pozitiilor din piata.

Dupa speculatori, companiile care vor sa se protejeze de eventualele fluctuatii de pret ale petrolului, sunt urmatoarele pe lista posibililor investitori interesati de noul produs al Sibex.

„Piata futures este destinata deopotriva celor cu aversiune si apetit ridicat fata de risc. Prin urmare, acest produs se preteaza foarte bine si companiilor cu expunere fata de pretul barilului de petrol si care doresc sa-si acopere riscul de pierdere”, spune Darius Cipariu.

Reprezentantul Bursei de la Sibiu nu a putut face o estimare exacta a numarului de investitori asteptati sa tranzactioneze contracte futures pe petrol, limitandu-se la a mentiona ca volatilitatea deosebita din ultimele luni va directiona „un numar semnificativ” de jucatori pe acest nou produs.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri