Investitorii straini au cumparat un numar record de actiuni listate pe Bursa din Tokio, acestia incercand sa profite de o devalorizare excesiva a titlurilor dupa cutremurul din 11 martie si accidentul nuclear ce a urmat.

Achizitiile nete facute de straini in Japonia au ajuns la 891 miliarde yeni (11 miliarde dolari) in cele cinci sedinte bursiere de acum o saptamana, noteaza Bloomberg. Yoshihito Hidaka, reprezentant al Ministerului de Finante nipon, a declarat ca cifra este cea mai mare inregistrata vreodata oficial.

“Pentru strainii ca noi, motivul pentru care am cumparat in Japonia este acela ca investitorii au avut o reactie exagerata ducand preturile prea jos. Asta nu inseamna ca suntem optimisti in privinta evolutiei pietei japoneze, pur si simplu cumparam actiuni vandute excesiv si de pe urma carora putem beneficia”, spune Alex Au, managing director in cadrul companiei de investitii Richland Capital Management Ltd.

Nikkei, principalul indice al bursei de la Tokio, a scazut cu 10% in saptamana de dupa cutremur, tsunami-urile si problemele nucleare ce au urmat adancind temerile potrivit carora economia Japoniei va avea de suferit. Prabusirea preturilor actiunilor a afectat si capitalizarea totala a pietei locale, Japonia pierzand o pozitie in topul mondial al burselor.

“Strainii se gandesc ca pot cumpara niste actiuni care momentan sunt prea ieftine. Nu m-ar surpinde insa ca atunci cand acestia isi vor descarca achizitiile, sa vedem cum piata revine la nivelul notat inaintea recentelor catastrofe”, a concluzionat Alex Au.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Carlos Ghosn a fost arestat in Japonia pentru evaziune