Asociatia Brokerilor isi exprima ingrijorarea fata de viitorul ofertelor publice de vanzare, solicitand institutiilor responsabile o rezolvare rapida a situatiei, pentru a nu fi periclitata oferta OMV Petrom sau viitoarele privatizari.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis, saptamana trecuta, ca preluarea formularelor de subscriere in cadrul unei oferte publice de vanzare se poate realiza doar prin intermediul unor agenti de servicii de investitii financiare sau agenti delegati.

„In ultimii ani s-au facut eforturi sustinute pentru a convinge Guvernul Romaniei ca utilizarea mecanismelor pietei de capital aduce beneficii majore in primul rand Statului Roman, dar si pietei de capital in ansamblu. Tocmai de aceea am salutat demersurile recente si sustinute ale Guvernului pentru promovarea de oferte publice. Este deja de notorietate faptul ca prima oferta publica din ambitiosul program al Guvernului este cea care va avea ca obiect actiunile emise de OMV Petrom, oferta publica care prin valoarea sa estimata va depasi ca ordine de marime ofertele derulate pana acum”, a declarat presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul (foto), intr-un comunicat.

Dincolo de efectele imediate ale Deciziei CNVM 256/17.03.2011, raman de neinteles anumite aspecte de legalitate in legatura cu decizia in cauza, sustin Oficialii Asociatiei Brokerilor.

Astfel, in masura in care regula ar fi aceea ca numai agentii pot prelua formulare de subscriere ar fi existat dintotdeauna, reiese ca toate ofertele publice derulate pana in prezent prin grupuri de distributie ar fi fost ilegale; insa aceste oferte publice au fost aprobate de CNVM, ceea ce duce la concluzia ca CNVM a nesocotit propriile reglementari.

„Pe de alta parte, daca sensul deciziei ar fi acela ca regula in cauza se aplica numai pentru viitor, atunci ar rezulta ca decizia modifica Regulamentul CNVM 1/2006 care stabileste ca din grupul de distributie pot face parte entitati autorizate de CSA. Ori agentii de servicii de investitii financiare nu pot actiona decat in numele unui intermediar – SSIF sau institutie de credit, in schimb brokerii de asigurare, care desi autorizati de CSA, nu ar putea avea agenti autorizati de CNVM”, a mai spus Dan Paul.

Prin urmare, pe aceasta ipoteza de lucru reiese ca CNVM ar fi modificat prin decizie un regulament, demers din nou contrar legii.

Date fiind consecintele negative majore ale Deciziei 256/17.03.2011, Asociatia Brokerilor solicita public CNVM revocarea acesteia in regim de urgenta.

„Totodata, Asociatia Brokerilor solicita public institutiilor abilitate ale Statului Roman sa ia masurile care se impun pentru a preintampina aparitia unor situatii similare de natura sa perturbe functionarea pietei de capital”.

Citeste si Cum poate o decizie a CNVM sa reduca succesul ofertelor de vanzare pe Bursa




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri