Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Mark Gitenstein (foto), a declarat ca piata de capital din Romania trebuia folosita la intregul potential, in atragerea de investitii din tara si strainatate, pentru dezvoltarea proiectelor energetice sau de infrastructura.

Prezent la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti, Gitenstein a transmis un mesaj puternic cu privire la importanta unei piete de capital solide in Romania.

“De ce este piata de capital importanta? Nu poate exista crestere economica in lipsa unor reserve enegetice sigure si a infrastructurii necesare, iar sectorul energetic din Romania va necesita noi investitii semnificative pentru a putea devein motorul si nu o piedica in calea redresarii economice a Romaniei. Piata de capital poate juca un rol crucial in atragerea de investitii in Romania si din strainatate”, a declarat ambasadorul.

Acesta a invocate nevoia de capital pentru infrastructura Romaniei, pentru drumurile, podurile si caile ferate, dar cu mentinerea deficitului economic in limitele convenite cu FMI si CE. Astfel, doar in sectorul energetic Romania are nevoie de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru modernizare. “Acest lucru NU poate fi realizat doar cu veniturile obtinute din taxe”, a explicat Gitenstein.

Acesta a vorbit si despre listarea Fondului Proprietatea: “aceasta costare la Bursa este mult mai importanta pentru viitorul economic al Romaniei decat intuiesc cei mai multi”.

De asemenea, ambasadorul apreciaza implicarea Franklin Templeton pentru implicarea intense in supravegherea si semnalarea unor nereguli, pentru lupta impotriva nepotismelor din companiile de stat si pentru eforturile de valorificare a acestor active strategice.

“Daca guvernul ar vinde pe piata cote mai mari din aceste active, asa cum face Polonia, Fondul Proprietatea ar avea mai multi aliati in aceasta lupta si respectivele actiuni ar ajunge in mainile romanilor obisnuiti”, a mai spus ambasadorul SUA.

In finalul discursului, acesta si-a aratat disponibilitatea de a sustine Romania si piata de capital romaneasca.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Fost ambasador SUA, un nou mandat la Fondul Proprietatea