Bursa a scazut cu 0,38%, in linie cu marile piete europene, insa a incheiat al treilea trimestru consecutiv de crestere, in care indicele general, BET-C, a avansat cu 13,28%, scrie Mediafax.

In prima jumatate de ora a sedintei piata a crescut cu pana la 0,5%, insa apoi cotatiile au revenit la nivelurile de miercuri, iar in a doua parte a sedintei majoritatea actiunilor au trecut pe scadere.

Totusi, rulajul pietei actiunilor, de 39,2 milioane lei (9,5 milioane euro), a scazut usor fata de valoarea operatiunilor de miercuri, de 42 milioane lei (10,2 milioane euro).

"Aceasta a fost prima sedinta de tranzactionare in care majoritatea actiunilor au inregistrat corectii dupa mai multe zile consecutive de cresteri. Cred ca scaderile au fost determinate de marcarii de profituri, pentru ca majoritatea investitorilor au introdus mai multe ordine de vanzare. Este posibil ca un factor pentru corectii sa-l reprezinte finalul de trimestru, din aceasta cauza investitorii au preferat sa vanda din considerente fiscale. Totusi, cred ca evolutia indecisa de astazi a pietelor vest-europene si lipsa presiunii la cumparare au fost principalii factori ai scaderii preturilor", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere pe medie cu 0,35%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 1,39% sub nivelul de miercuri.

La cotatii in scadere usoara, pe medie de 0,26%, au incheiat ziua si actiunile companiilor din sectorul energetic.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, a inregistrat un recul de 0,78%.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET este in crestere cu 12,53%, iar indicele BET-FI este cu 22,27% mai sus. Totodata, in acest an actiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 7,17%.

Muresian nu crede ca ultimele doua sedinte de corectii reprezinta inversarea trendului ascendent din ultimele luni.

"Daca observam ca lichiditatea pietei a fost concentrata pe titlurile SIF-urilor si ale bancilor, cred ca putem trage concluzia ca in piata si-au facut simtita prezenta preponderent speculatorii", a mai spus Muresian.

In sedinta de joi, actiunile Fondului Proprietatea si SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe primele pozitii in topul rulajelor, cu operatiuni de 10,9 milioane lei si, respectiv, 5,7 milioane lei. Astfel, cele doua titluri au asigurat 43% din lichiditatea pietei actiunilor, de 39,2 milioane lei.

Cotatia titlurilor FP a scazut cu 0,33%, la 0,612 lei, iar actiunile SIF Oltenia au inregistrat un recul de 1,89% si au ajuns la 1,658 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Londra si Paris erau in scadere cu 0,2% si, respectiv, cu 0,6%, in timp ce piata de la Frankfurt era in stagnare. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii de cel mult 1,2%, iar pietele din Polonia, Bulgaria si Rusia erau in crestere cu maximum 0,4%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Romgaz a pierdut aproape 13% pe Bursa in ziua ex-dividend