Statutul pietei Rasdaq si proiectul CNVM de mutare a emitentilor pe Bursa sau pe ATS a reunit mai multi actori ai pietei, intr-o dezbatere. Solutii concrete nu au fost identificate, desi exista mai multe variante posibile.
La inceputul anului, CNVM a publicat un proiect care vizeaza desfiintarea pietei Rasdaq, emitentii fiind obligati sa aleaga ce vor face in continuare: sa treaca la cota BVB, pe ATS sau sa se retraga de la tranzactionare prin oferta publica de cumparare.

Instructiunea prevede faptul ca Bursa de Valori Bucuresti va trebui sa transmita Comisiei lista emitentilor care, la finalul anului trecut, indeplineau conditiile de admitere pe o piata reglementata si sa informeze societatile despre aceasta remitere.

In dezbaterea organizata de ieri de CNVM, BVB, casa de avocatura Dutescu si Asociatii, invitatii au discutat despre variantele de mutare a emitentilor Rasdaq pe CAN sau pe piata reglementata a Bursei.

Astfel, s-au identificat doua variante principale: invitarea companiilor de pe Rasdaq sa decida in AGA daca se muta pe piata reglementata sau pe ATS sau realizarea unei selectii care sa implice o mutare administrativa a emitentilor eligibili pentru bursa si a celorlalti pe sistemul alternativ, a explicat Cristian Dutescu, unul din cei mai cunoscuti avocati specializati in piata de capital.

Insa, trebuie gasita o varianta de comptromis, astfel incat sa nu fie lezate drepturile actionarilor minoritari si orice decizie sa fie aprobata de adunarea generala a actionarilor.

Ca nivel de reglementare, sistemul ATS este undeva peste Rasdaq dar sub piata reglementata, a explicat Valentin Ionescu (foto), directorul general al BVB.

Astfel, spre deosebire de piata Rasdaq emitentii de pe CAN-ATS au obligatia de a raporta continuu informatii despre plata dividendelor, valoarea pe actiune, termenul de plata, modalitatile de plata dar si schimbari in controlul asupra societatii comerciale, proiecte de fuziunea sau divizare. De asemenea, pe sistemul alternativ, emitentii trebuie sa faca raportari trimestriale.

Directorul bursei a mai spus ca poarta discutii cu CNVM pentru simplificarea procedurii de mutare, in sensul scurtarii timpului.

„Ar trebui sa scurtam acest proces, sa se intample mai usor, pentru ca nu este o listare propriu-zisa. Compania trebuie sa decida pe ce piata se muta”, a explicat acesta.

Practic, varianta a doua, cu mutarea administrativa, este cea mai facila, dar periculoasa, spun actorii pietei.

In final, dezbaterea s-a incheiat cu mai multe intrebari: Care varianta este mai buna: decizia AGA sau mutarea administrativa? Ce riscuri exista aceasta translatare? Daca se cere acordul AGA si 99% dintre companii prefera sa se delisteze?

Citeste si
Investitorii se opun desfiintarii Rasdaq: Proiectul ne incalca drepturile


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri