Refuzurile Consiliilor de Administratie ale SIF Transilvania si SIF Oltenia de a include anumite puncte suplimentare pe ordinea de zi in AGA, cerute de un grup de actionari, afecteaza grav piata de capita si incalca legislatia in vigoare, sustine conducerea CFA Romania.
Un grup de actionari, reprezentand impreuna mai mult de 5% din capitalul social al celor doua societati de investitii, au depus pe 21 martie a.c., cereri privind includerea unor puncte suplimentare pe ordinea de zi a Adunarilor Generale ale Actionarilor societatilor respective..

Consiliile de Administratie ale SIF Transilvania SA si SIF Oltenia SA au publicat in datele de 23 martie 2011, respectiv 30 martie 2011, comunicate prin care respingeau cererile actionarilor, folosind ca pretext faptul ca actionarii respectivi ar fi trebuit sa prezinte extrase de cont de la Depozitarul Central prin care sa-si demonstreze calitatea de actionar.

„Aceste refuzuri incalca in mod flagrant legislatia in vigoare, respectiv articolul Art. 11 din Regulamentul 6/2009 al CNVM: Dovedirea calitatii de actionar poate fi conditionata numai de cerinte necesare pentru identificarea actionarilor si numai in masura in care acestea sunt proportionale cu scopul urmarit. Din aceasta prevedere legala reiese ca poate fi solicitata doar dovedirea identitatii actionarilor, pentru verificara detinerilor la data solicitarii societatea emitenta avand la dispozitie registrul actionarilor”, se arata intr-un comunicat trimis de CFA.

Practic, Consiliile de Administratie ale celor doua societati se folosesc de o prevedere din statutul lor, respectiv Convocatorul AGA, desi au fost avertizate ca acest fapt incalca legislatia in vigoare mentionata mai sus.

„Consecinta unui astfel de comportament este ca investitorii sau potentialii investitori, romani sau straini, vor putea trage concluzia ca respectarea legislatiei pietei de capital in Romania este optionala si ca atare interesele lor nu sunt protejate corespunzator. Rezultatul va fi descurajarea oricaror intrari pe piata de capital din Romania si migrarea capitalului romanesc pe alte piete de capital, unde drepturile investitorilor sunt aparate in mod adecvat”, se mai arata in comunicat.

CFA Romania considera ca Bursa de Valori Bucuresti si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare ar trebui sa investigheze si sa ia masuri pentru remedierea situatiei si sanctionarea celor vinovati, avand in vedere efectele negative majore pe care astfel de practici le genereaza.


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri