Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) si Zentiva (SCD) ocupa primele doua pozitii in topul cresterilor pe Bursa in T1 2011, actiunile celor doua companii inregistrand aprecieri de 66%, respectiv 50%. Daca in cazul Zentiva dividendele record oferite au reprezentat motorul evolutiei pozitive, situatia Oltchim, companie cu pierderi de peste 50 milioane euro in 2010, este diferita. Posibila privatizare anuntata de Guvern la inceputul anului a fost puternic speculata pe BVB, investitorii considerand ca statul va fi nevoit in cele din urma sa vanda compania, la presiunile Fondului Monetar International.

„Oltchim este subevaluata momentan, 30 milioane de euro este destul de putin, chiar daca luam in considerare datoriile. Discutiile privind privatizarea au alimentat aceasta crestere, mai ales daca ne gandim ca PCC si-a exprimat clar intentia de a prelua combinatul”, a declarat Rares Nilas, directorul general al BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.

Oltchim are o capitalizare de 29,8 milioane euro, Ministerul Economiei fiind actionarul majoritar, cu o detinere de 54,7%, urmat de nemtii de la PCC, cu o participatie de 12%. Combinatul chimic a avut afaceri de 320 milioane euro in 2011.

VAE Apcarom (APC) se afla pe a treia pozitie in topul cresterilor, cu un plus de 47,2% in ultimele trei luni. Producatorul de profiluri din PVC este urmat de SIF Oltenia (SIF5) cu un castig de 31,6%.

De altfel, in primul trimestru s-au remarcat in special actiunile lichide, care in trecut inregistrau cresteri sub media pietei. Astfel, titluri precum BRD, Petrom, Alro sau Banca Transilvania s-au apreciat cu peste 20% fiecare, societatile de investitii financiare fiind insa si de aceasta data campioane la randamente. Cele cinci SIF-uri au urcat in medie cu 26% in primul trimestru, cea mai slaba evolutie fiind notata in dreptul SIF Transilvania (+14,4%).

„Acum vorbim despre o efervescenta in piata care a impins in sus preturile. Cresterile au fost aduse in general de stirile punctuale, asa cum au fost cele privind dividendele. Si datele macroeconomice au avut o influenta pozitiva, insa nu putem pune toata cresterea bursei pe seama acestora. Putem spune ca discutiile privind iesirea din recesiune mai degraba i-au facut pe investitori sa nu vanda, decat sa devina intr-adevar optimisti si sa cumpere”, spune Nilas.

Revenirea investitorilor in piata nu s-a facut simtita doar in cresterea actiunilor ci si in privinta interesului la tranzactionare, spun brokerii. Acestia remarca intoarcerea unei parti a jucatorilor iesiti din piata dupa prabusirea cotatiilor din 2008.

„Clientii mai vechi, care si-au retras toti banii la inceputul crizei, acum au inceput sa revina. Chiar am avut recent o intalnire cu investitorii la Timisoara si am fost surprinsa de interesul care a fost. Lumea a inceput din nou sa puna intrebari, sa fie preocupata, spre deosebire de anii trecuti cand nimeni nu mai vroia sa auda de o investitie pe bursa. Partea buna este si ca reprezentantii BVB au inceput sa se agite, sa incerce sa faca cunoscuta Bursa”, a declarat Rodica Albu, broker in cadrul societatii de intermediere Romcapital.

Citeste si:

Orecum surprinzator, actiunile BVB si cele ale Fondului Proprietatea (FP) au facut nota discordanta cu celelalte titluri lichide, inchizand primul trimestru cu scaderi de 6,3% si 5,7%. A treia actiune financiara care s-a depreciat in ultimele trei luni este cea a Bancii Comerciale Carpatica (BCC), cu un minus de 12,5%.

Cele mai mari pierderi in portofoliul investitorilor au fost aduse insa de Mechel Targoviste (-28,9%) si Contor Group (-18%). Producatorul de echipamente electrice si locomotive Electroputere (EPT) le urmeaza indeaproape, cu o corectie de 17%.

Cum va evolua piata in trimestrele urmatoare

Brokerii spun ca aprecierile din T1 vor fi greu de repetat in lunile care au mai ramas din acest an, cel putin din punctul de vedere al intensitatii. De asemenea, incheierea perioadei de anuntare a dividendelor ar putea sa aduca o serie de corectii in piata, pe masura ce o parte din investitori isi vor vinde actiunile.

„Cresterea a fost destul de brusca, ritmul in care s-a mers in primele luni pare putin fortat, asa ca cel putin pentru urmatorul trimestru ne asteptam la o temperare a trendului pozitiv. In piata optimismul este inca destul de mare; sunt clienti vor sa intre si pe plusuri de 20%, dar in general incerc sa ii temperez si le recomand sa nu intre cu toate fondurile odata si nu pe aceleasi actiuni care par sa isi fi atins pentru moment maximele”, spune Rodica Albu.

Si evolutia economiei va avea un rol important in urmatoarele trimestre, investitorii straini fiind interesati in special de felul in care FMI si celelalte institutii internationale vor evalua Romania in 2011.

„Bun, am iesit din recesiune din punct de vedere tehnic, dar lucrurile nu se opresc aici, sa nu cumva sa avem o surpriza. Depinde ce vom face si in T2 si ce perceptie vom avea la nivelul institutiilor internationale. Pe bursa vom recupera in continuare pierderile din perioadele anterioare, dar mi-e greu sa fac o prognoza optimista pentru inchiderea de an pentru ca la nivel macro lucrurile sunt destul de neclare. In orice caz, pe termen mediu si lung va fi greu sa mentinem acelasi ritm de crestere din T1”, considera Rares Nilas.

Nici analistii firmei de consultanta in investitii, KTD Invest, nu sunt de parere ca Bursa isi va putea continua seria puternic pozitiva inregistrata in ultima perioada. „Totusi preturile au crescut mult si repede in luna martie, asa ca in continuare exista probabilitatea ca pe piata sa se manifeste corectii”, se mentioneaza intr-o nota trimisa vineri investitorilor.

Cum comentati? Sunteti multumiti de evolutia portofoliului de actiuni in primul trimestru din 2011? Care actiuni credeti ca pot alimenta o ascensiune a bursei?