Desi cele mai multe actiuni au revenit pe crestere inca din primele minute, dupa doua sedinte consecutive de corectii, putini investitori au fost dispusi sa intre la tranzactionare. Piata s-a mentinut pe crestere pana la inchidere, insa ordinele de tranzactionare introduse in piata au continuat sa fie pentru volumele reduse de titluri.

Astfel, operatiunile de pe piata actiunilor au cumulat numai 20,8 milioane lei (5 milioane euro), suma cu 47% mai mica decat rulajul de joi, de 39,2 milioane lei (9,5 milioane euro). O lichiditate mai redusa decat cea de astazi a fost consemnata la 7 februarie, cand operatiunile au insumat 19,6 milioane lei (4,6 milioane euro).

Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, spune ca lichiditatea redusa arata ca piata trece printr-un "moment de respiro", dupa cresterile din ultima luna, care au fost determinate de anunturile companiilor cu privire la dividende, dar si de optimismul generat de stabilizarea economie romanesti. El crede ca unele actiuni au atins niveluri considerate de rezistenta si in prezent investitorii cauta noi motive pentru continuarea miscarii ascendente.

"De obicei, in astfel de situatii apar marcarile de profituri si usor-usor corectii sau evolutii laterale (variatii usoare atat pe crestere, cat si pe scadere - n.r.), precum si diminuarea volumelor", a declarat Barbulescu.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 0,49%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,54%.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 0,54% peste nivelul de la finalul sedintei de joi.

Citeste si:

In aceste conditii, indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, a crescut cu 0,59%.
Brokerul crede ca piata locala are inca potential de crestere, intrucat are un decalaj fata de bursele externe, care au crescut in a doua jumatate a anului trecut si la inceputul acestui an.

"Exista potential pentru a merge mai departe si de la aceste nivele, insa daca lucrurile s-ar precipita afara, atunci clar ca si la noi situatia se poate complica in ceea ce priveste evolutia bursiera. Pana acum semnalele din partea economiei americane in general se mentin pozitive si, prin urmare, acest fapt se reflecta in toate pietele financiare. In urmatoarea perioada este recomandata o atentie sporita asupra evolutiei pietei pentru a avea reactie in momentul in care intervine o miscare brusca", a mai spus Barbulescu.

Actiunile Fondului Proprietatea si SIF Oltenia (SIF5) au fost si vineri cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 4,9 milioane lei si, respectiv, de 3,8 milioane lei. Pe piata principala, actiunile SIF Oltenia au avut un rulaj de 2,6 milioane lei, iar pe segmentul deal-urilor a fost realizat un transfer de 1,2 milioane lei.

Titlurile FP au crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6125 lei, iar actiunile SIF Oltenia au incheiat ziua in crestere cu 0,84%, la 1,672 lei. Deal-ul cu titluri SIF a fost efectuat la 1,67 lei, pret cu 0,72% mai mare fata de cotatia de joi.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,2%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 1,7%.