“Lichiditatea ramane o problema pentru pietele din SEE, zona aflandu-se in continuare sub spectrul retragerii fondurilor din pietele emergente pentru pentru a fi repatriate in economiile dezvoltate. Europa de Sud-Est reprezinta insa pariul nostru speculativ. Pentru cei care indraznesc, combinatia dintre stirile macro pozitive si actiunile subevaluate, reprezinta o investitie atractiva”, se mentioneaza intr-un raport al Erste Group.

La nivelul zonei SEE, discountul estimat de analistii bancii pentru actiunile tranzactionate pe burse este de 11%. In cazul Romaniei, cifra urca pana la 28%.

“Favorizam Romania fata de Croatia, care are un discount de 15%. In ceea ce priveste Romania, evaluarea actiunilor este inca destul de scazuta atunci cand comparam PER-urile actuale cu media istorica pe care au avut-o acestea”, spun reprezentantii Erste.

Pentru al doilea trimestru 2011, tarile din SEE au primit o recomandare cuprinsa intre “neutru” si “suprapondere”. Perspectivele pentru BET, principalul indice al bursei romanesti, sunt si ele in urcare, un numar tot mai mare de investitori si experti financiari asteptandu-se la evolutii pozitive in T2.

Citeste si:

Investitiile in Rusia se afla pe primul loc in viziunea analistilor Erste, acestia recomandand alocarea celei mai mari parti a fondurilor pentru aceasta tara, incurajati de pretul in crestere al petrolului si titlurile subevaluate.

Rusia se afla pe primul loc si in ceea ce priveste preferintele fondurilor de investitii din Europa emergenta, cu o pondere de 52,2% din active. Romania ocupa locul sapte in acest top, 0,79% din activele fondurilor fiind indreptate spre tara noastra. Polonia ocupa locul doi in clasament, cu 18,1%, iar Turcia se afla pe ultima treapta a podiumului (10,2%).

Analistii Erste Group recomanda “subpondere” pentru actiunile europene intr-un portofoliu de investitii global. Tot la nivel global, Erste considera ca pietele de actiuni vor avea o evolutie laterala in T2, cu o diferentiere insa pe anumite sectoare. Domeniile preferate de analistii grupului austriac sunt cele industrial, petrol si gaze, precum si tehnologie. In schimb acestia recomanda evitarea sectorului telecom, al utilitatilor, precum si cel al bunurilor de consum.