Dinel Staicu va face sapte ani de inchisoare in dosarul fraudarii BIR

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv, luni, pe Dinel Staicu la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR), instanta reducand cu cinci ani pedeapsa primita de acesta la Tribunalul Capitalei, informeaza Mediafax.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a redus de la 12 la sapte ani de inchisoare cu executare si pedepasa primita la Tribunalul Bucuresti de fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor (BIR) Ion Popescu, in dosarul in care este acuzat de o frauda de cinci milioane de euro.

De asemenea, Radian Raceala, fost director al Directiei de creditare din BIR, a fost condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare cu executare, pedeapsa in cazul acestuia fiind redusa cu un an.

In cazul Vioricai Dutu, fost sef serviciu creditare la BIR, Curtea de Apel Bucuresti a dispus condamnarea la patru ani de inchisoare cu suspendare, cu termen de incercare de noua ani. La Tribunalul Bucuresti, Viorica Dutu fusese condamnata la sase ani de inchisoare cu executare.

In dosarul fraudarii BIR, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat, in 16 decembrie 2010, pe Dinel Staicu si Ion Popescu la 12 ani de inchisoare cu executare, iar pe Radian Raceala si Viorica Dutu la sase ani de inchisoare cu executare. Decizia Tribunalului a fost contestata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, care luni a decis definitiv in acest dosar.

In 15 iunie 2010, la Judecatoria Sectorului 4 Dinel Staicu si fostul presedinte al BID Ion Popescu au primit pedepse de patru ani de inchisoare cu executare, ei fiind obligati si la plata a peste opt milioane de lei. Totodata, Radian Raceala si Viorica Dutu au primit atunci pedepse de trei ani de inchisoare cu suspendare, ambii pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata. Celor doi instanta de fond le-a impus termene de incercare de cate cinci ani.

Pe latura civila, instanta a admis atunci in parte actiunea partii civile Banca Internationala a Religiilor - prin lichidatorul Moore Stephens (RVA) - si i-a obligat pe cei patru inculpati la plata in soldar a 8.053.561,1 lei, precum si a dobanzii legale calculate de la data acordarii pana la plata efectiva a fiecarui credit pentru societatile BDJ, Frigoriferul, Avab, Abator Mofleni, Jiul Vulcan, Vladinex, And Kris, Mozoc, Poldinex, Practicianul si Rebega Consulting de catre noua sucursale BIR, respectiv Craiova, Craiova Gara, SMB, Plevnei Bucuresti, Targoviste, Pitesti, Slatina, Dragasani si Ramnicu Valcea.

Directorul SIF Oltenia si fost patron al clubului Universitatea Craiova, Dinel Staicu, a fost trimis in judecata in 9 noiembrie 2006, de catre procurorii anticoruptie, alaturi de el fiind inculpati Ion Popescu, fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor, Radian Raceala, fost director al Directiei de creditare din BIR, si Viorica Dutu, fost sef serviciu creditare la BIR, pentru o frauda de peste cinci milioane de euro.

Potrivit procurorilor anticoruptie, din banii obtinuti fraudulos de la BIR Staicu a cumparat actiuni la SIF Oltenia, in valoare de peste un milion de euro, prin intermediul unor societati pe care le controla. Staicu a fost numit in conducerea SIF Oltenia in 2006, inlocuindu-l in functia de presedinte-director general pe Vasile Salapa.

Staicu a solicitat si a obtinut incheierea unor conventii de cesiune de creanta si a unor contracter de credit, iar banii i-a utilizat in interesul altor societati pe care le controla. In termenul de gratie pentru efectuarea platii unor creante cesionate si inainte de expirarea perioadei de un an prevazuta pentru utilizarea unei linii de credit, Staicu a utilizat integral sumele de bani imprumutate de la banca fara a achita ratele scadente creantelor cesionate, a dispus reorganizarea prin absorbtie a societatilor cesionare si apoi le-a declarat falimentare. Ulterior, el a instrainat imobilele asupra carora se constituisera garantii, astfel ca executarea garantiilor nu s-a mai putut realiza, notau procurorii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri