Fondul Proprietatea (FP), actionar la Transgaz (TGN), a solicitat alegerea unor noi membri in Consiliul de Administratie al companiei nationale de transport al gazelor naturale, prin metoda votului cumulativ, pentru a avea un reprezentant in conducerea companiei, scrie Mediafax.
Fondul a cerut, totodata, si numirea unui nou presedinte CA, daca vor fi alesi alti administratori, potrivit unui comunicat transmis de Transgaz Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Consiliul de Administratie al Transgaz a introdus pe ordinea de zi a AGA din 28 aprilie cele doua solicitari ale Fondului Proprietatea.

FP detine 14,98% din actiunile companiei de transport al gazelor naturale, iar statul controleaza, prin Ministerul Economiei, 73,51% din titluri.

Prin votul cumulativ actionarii minoritari au dreptul sa numeasca cel putin un membru in consiliul de administratie al unei societati. Practic, prin multiplicarea numarului de voturi pe care le detine un actionar cu numarul posturilor de membru in CA, voturile exprimate sunt cumulate in favoarea unui singur candidat.

Potrivit informatiilor de pe site-ul Transgaz, Consiliul de Administratie al companiei este format din cinci persoane.

Presedinte CA este Schmidt Victor Alexandru - director general adjunct la Directia Generala Politica Industriala si Competitivitate in Ministerul Economiei-, iar membrii sunt Florin Cosma - directorul general al Transgaz -, Mihai Busuioc - director general la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara -, Mihai Albulescu - conferentiar la Catedra Hidraulica, Termotehnica si Inginerie de Zacamant la Universitatea Petrol si Gaze Ploiesti- si Ionica Raicu - director general la Directia Generala Investitii si IT din Ministerul Economiei.

In sedinta din 28 aprilie actionarii vor discuta si distribuirea sub forma de dividende a 90% din profitul inregistrat anul trecut de companie, de 376,3 milioane lei.

Actionarii ar urma sa primeasca in total 338,7 milioane lei, respectiv cate un dividend brut de 28,77 lei/titlu, de 2,2 ori mai mare decat valoarea de 13,02 lei/actiune incasata anul trecut din profitul din 2009.

Actiunile Transgaz au incheiat sedinta bursiera de marti in scadere cu 0,3%, la 269 lei. La aceasta cotatie, compania are o capitalizare de 3,167 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri