Unii brokerii spun ca avansul puternic al actiunilor Oltchim din ultimele trei sedinte a fost determinat de cumparatorul mare de marti, care ar fi trebuit sa duca pretul actiunilor la nivelul la care SIF Oltenia era dispusa sa vanda pachetul de 6,5% din titluri. Astfel, in sedinta de miercuri, in absenta unui cumparator care sa sustina pretul, actiunile Oltchim au scazut puternic, iar volumul de titluri scoase la vanzare a depasit cu mult cererea.

La finalul sedintei, actiunile combinatului erau cotate la 0,397 lei, pret cu 13,66% sub referinta. In cursul sesiunii au existat momente in care pe partea de cumparare nu era afisat niciun ordin. La inchidere, volumul de actiuni scoase la vanzare era de aproape patru ori mai mare decat cererea.

Operatiunile au insumat 858.000 de lei.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, a incheiat ziua in crestere cu 0,85%.

Citeste si:

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 32,3 milioane lei (7,8 milioane euro), suma cu o treime mai redusa decat rulajul de marti, de 47,9 milioane lei (11,6 milioane euro).

Titlurile FP si Banca Transilvania s-au plasat pe primele doua pozitii in topul lichiditatii, cu operatiuni de 7,6 milioane lei si, respectiv, 7,2 milioane lei. Aceste actiuni au asigurat 46% din rulajul pietei. Cotatia titlurilor FP a stagnat la 0,6085 lei, iar actiunile bancii au avansat cu 1,23%, la 1,484 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%, linia fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care avansau cu maximum 1,4%. Cea mai accelerata ascensiune era consemnata de bursa din Ungaria, care a urcat cu 2,3%.