Bursa a crescut usor si joi, cu 0,75%, pentru a treia sedinta consecutiv, intr-o piata in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 69% din lichiditatea de 52,1 milioane lei.
Majoritatea titlurilor de la BVB au deschis ziua la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de miercuri, in conditiile in care si pietele vest-europene au avut o evolutie indecisa. Pe plan extern, investitorii au asteptat decizia Bancii Central Europene de majorare a dobanzii de politica monetara, iar Portugalia a ajuntat ca va cere ajutor financiar Uniunii Europene.

Dupa primele 30 de minute de tranzactionare, investitorii de la BVB au ridicat usor preturile peste cotatiile de miercuri, insa au introdus ordine pentru volume reduse pentru majoritatea actiunilor.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 1,02%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,65% nivelul de miercuri.


Totodata, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea, a avansat cu numai 0,2%.

La finalul sedintei, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, se plasa cu 0,89% peste nivelul de la inchiderea sesiunii precedente.

Directorul de tranzactionare al Rombell Securities, Adrian Tod, spune ca majoritatea investitorilor asteapta sa afle deciziile din adunarile generale programate in a doua jumatate a lunii aprilie, iar apoi, in functie de hotararile AGA vor stabili o strategie de investitii.

"Piata pare ca isi mai trage sufletul dupa aprecierile semnificative din cursul lunii martie, investitorii asteptand si deciziile AGA, care sa confirme in unele cazuri dividendele consistente anuntate de companii precum Transgaz, Zentiva, Vae Apcarom si unele SIF-uri. Intre timp, speculatorii cauta noi oportunitati in randul companiilor mai mici, care nu au avut o evolutie spectaculoasa in luna martie", a declarat Tod.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 52,1 milioane lei (12,7 milioane euro), suma cu 61% mai mare decat rulajul de miercuri, de 32,3 milioane lei (7,8 milioane euro).

Lichiditatea pietei a fost sustinuta in proportie de 69% de transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 36,1 milioane lei. Chiar in ultimele minute a fost realizata o tranzactie speciala cu 0,2% din actiunile FP, pentru 16,2 milioane lei. Un deal cu titlurile Fondului a fost realizat si la ora 11:09, pentru 1,8 milioane lei.

Pe piata principala actiunile FP au scazut cu 0,25%, la 0,607 lei, pret la care a fost efectuata si ultima tranzactie negociata.

Pe urmatoarele pozitii in topul lichiditatii s-au clasat titlurile Bancii Transilvania (TLV) si SIF Moldova (SIF2), cu rulaje apropiate, de 2,8 milioane lei si, respectiv, 2,4 milioane lei. Actiunile bancii au avansat cu 0,88%, la 1,497 lei, iar titlurile SIF Moldova au incheiat ziua in crestere cu 1,02%, la 1,49 lei.

Tod crede ca un motiv pentru rulajele reduse consemnate de cele mai multe actiuni este corelarea pietei locale cu bursele externe, care in ultimele sedinte au inregistrat variatii usoare, fara o tendinta clara.

"De ceva vreme nici pietele externe nu prea mai par sa aiba forta necesara pentru a creste, din cauza prudentei si chiar a temerilor investitorilor cu privire la posibilitatea bancilor centrale de a incepe sa majoreze dobanzile de politica monetara. Impactul majorarii dobanzii de catre Banca Central Europeana, astazi, pare sa fi fost deja prins in pret, insa a mai aparut si stirea cu eventualul ajutor pentru Portugalia, care pare sa mai fi atenuat acest efect", a adaugat brokerul.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursa de la Londra era in scadere cu 0,1%, piata de la Frankfurt era in stagnare, iar bursa de la Paris avansa cu 0,1%. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est au inregistrat corectii de pana la 0,5%, iar piata din Bulgaria a crescut cu 0,2%.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri