Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis saptamana trecuta depasind in ultimele minute de tranzactionare cel mai mare nivel inregistrat in ultimul an de zile. Brokerii spun ca apropierea momentului in care se va face anuntul oficial cu privire la evolutia PIB-ului in T1 reprezinta una dintre premisele continuarii cresterilor pe bursa.
Si saptamana 11-15 aprilie se va incadra in acest scenariu, mai ales in conditiile in care principalii indici ai pietei au testat cu succes noi maxime.

“In momentul de fata remarc doar o crestere a apetitului fata de risc din partea tuturor investitorilor. Din punct de vedere tehnic, avem o confirmare clara a tendintei ascendente chiar si pe o perioada mai mare de o saptamana, as merge pana la a spune ca lucrurile arata pozitiv pe termen mediu”, a declarat Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al societatii de intermediere Broker Cluj.

BET, indicele celor mai lichide actiuni tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti (BVB), a terminat sedinta de vineri la nivelul de 6.068 puncte, cel mai mare inregistrat in ultimele 12 luni. Cu doar o zi in urma, BET depasise pragul psihologic de 6.000 de puncte.

“Cu totii banuim ca la nivel tehnic am iesit din recesiune, fapt ce alimenteaza trendul pozitiv al bursei. Nu vad motive pentru a vedea scaderi pe BVB in urmatoarea saptamana, sunt mai degraba optimist pentru acest interval”, spune Valerian Ionescu, seful departamentului piete de capital din cadrul BCR.

Institutul National de Statistica va anunta pe 13 mai daca economia a iesit din recesiune.

Brokerii spun ca piata anticipeaza deja o raportare pozitiva, care de altfel a si fost inclusa in pretul actiunilor. Cu toate acestea, seria pozitiva a bursei ar putea sa se termine abrupt daca asteptarile nu sunt confirmate de datele macro.

O ramanere in recesiune ar fi o veste de-a dreptul semnificativa si fara indoiala ar duce la o cadere a cotatiilor. Practic bursa are nevoie de o confirmare pentru ultimele evolutii bune, eveniment care ar consolida actualele cotatii. Un anunt pozitiv privind PIB-ul nu ar aduce noi cresteri majore, ci ar confirma trendul”, considera Alin Brendea, director de operatiuni in cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction.

Analistii firmei de consultanta in investii KD Capital Management remarca faptul ca pietele financiare au inceput sa reziste mai bine la vestile negative. Portugalia a cerut oficial joi ajutor financiar de la UE, in aceeasi zi inregistrandu-se si un nou cutremur in Japonia, cu magnitudinea de 7,4 grade. Cu toate acestea insa, bursele nu au inregistrat scaderi semnificative, vineri acestea revenind deja pe plus.

Pe plan extern inca exista o puternica si surprinzatoare rezistenta a investitorilor in fata vestilor negative. In SUA este mare probabilitatea ca vineri sa avem „government shutdown”, pretul petrolului a depasit 111 dolari pe baril, BCE a majorat dobanda de referinta, Portugalia a cerut ajutor financiar de urgenta, iar in Japonia am avut un nou cutremur mare. Toate aceste evenimente negative pentru bursa s-au intamplat in doar 24 de ore, insa pietele nu au scazut ci doar au cunoscut o consolidare”, spun analistii KD Capital Management.

Saptamana aceasta vor avea loc si mai multe intruniri ale actionarilor societatilor listate, printre care si cea de la BRD, a doua companie ca marime de pe bursa. Principalele puncte pe ordinea de zi vizeaza aprobarea dividendului si a situatiilor financiare pe 2010, precum si realizarea unor emisiuni de obligatiuni de maxim 600 milioane euro in perioada 2011 – 2012.

“Este mai ales important ce se intampla fundamental cu companiile, iar acolo vestile sunt in general bune in ultima vreme. Dincolo de stiri de impact, evolutia economica generala si situatia companiilor raman premise pozitive”, spune Ionescu.

Interesant de urmarit va fi si evolutia actiunilor Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), a caror valoare a urcat spectaculos in urma speculatiilor privind o posibila privatizare. De asemenea, combinatul are si un nou actionar minoritar, Nachbar Services Limited, un offshore din Cipru, anuntand vineri ca detine aproape 12% din titlurile OLT.

„Tot ce se intampla la Oltchim are loc pe fondul unor elemente exceptionale. Nu se intrevede inca o rentabilizare a companiei, conducerea este afectata de procese - practic vorbim de o situatia care in niciun caz nu justifica investitia unui fond de portofoliu. In spatele acestei tranzactii majore nu pot fi decat interesele actionarului majoritar al acelui offshore, pentru ca fundamental lucrurile nu arata foarte bine la Oltchim”, considera Adrian Danciu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri