Teama de instabilitate si inflatie ar putea alimenta in continuare cumpararea de aur si argint, dupa ce ambele metale pretioase au atins niveluri record de pret, explica analistii X-Trade Brokers.
Metalele pretioase au atras un interes investitional si speculativ major in primele trei luni ale anului, care s-a accentuat in ultima saptamana.

In majoritatea sedintelor de saptamana trecuta, aurul a ajuns la niveluri istorice, sustinute de o serie de evolutii pe mai multe planuri, de la deprecierea dolarului american, la situatiile din Siria si Yemen.

"Astfel, dolarul s-a aflat pe o panta descendenta, fiind « lovit » din mai multe directii : sectorul serviciilor-dominant in economia americana- se afla intr-o forma mai slaba decat era asteptat (conform indicelui realizat ISM, Institute for Supply Management) si, in plus, declaratiile unor oficiali ai Fed -printre care si presedintele consiliului Ben Bernanke- au temperat asteptarile pentru o inchidere inainte de luna iunie a robinetului cu lichiditati, deoarece o oferta de Dolari in crestere reprezinta un motiv de scadere a cotatiei acestuia. Completand « peisajul », neintelegerile din Congres in privinta bugetului conturau riscul opririi activitatii in sectorul public din SUA, cu pierderi estimate la 6–7 miliarde de dolari pe saptamana si un impactul total asupra economiei reale greu de cuantificat"», se arata in raportul X-Trade Brokers.

Pe langa acestea, ascensiunea pretului petrolului si riscurile inflationiste globale determina speculatorii sa gaseasca motive de cumparare pentru aur.

"Au existat prea putine argumente pentru a nu intra la cumparare de aur saptamana trecuta. Tendinta de depreciere a dolarului a fost un element central in cresterea aurului. Acordul pentru functionarea sistemului public american pana in septembrie este insa doar o solutie temporara. Luptele pentru forma bugetului pe termen lung vor continua si acest fapt se adauga altor ingrijorari la nivel global. Aurul ar mai putea avea de castigat pe termen mediu de pe urma acestui fenomen, cel putin pana cand Fed schimba macazul politicii monetare", a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Insa performanta argintului ramane cea mai spectaculoasa. De la inceputul anului, aurul a castigat 3,7%, in timp ce argintul a avansat cu 32,8%. Argintul este aparent mai ieftin decat aurul, fiind inca mult sub cotatia de peste 50 de dolari/uncie atinsa pe piata futures in ianuarie 1980.

Acel nivel s-a datorat insa unor lichidari fortate, iar miscarea descendenta ce a urmat a fost foarte rapida.

Argintul este in momentul de fata preferat de investitorii de talie mica, fiind mult mai accesibil ca pret decat aurul.

"Este vizibil ca interesul este mult mai mare pentru argint si, pe masura ce performanta argintului continua sa o depaseasca pe cea a aurului, speculatorii vor navali in continuare. Argintul insa, istoric, este mult mai vulnerabil la corectii dramatice. Sansa unor randamente mai bune vine cu riscuri pe masura in cazul argintului", a mai spus Victor Safta.

Teama de instabilitate si inflatie ar putea sa alimenteze in continuare influxurile de capital inspre aur si argint. Miscarea capata insa o tenta speculativa care poate fi periculoasa prin prisma volatilitatii in crestere pe care o poate aduce, ceea ce s-ar traduce prin riscul unor corectii dinamice.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri