Glencore, cea mai mare companie de brokeraj pe marfuri si materii prime din lume, vrea sa se listeze pe bursele din Londra si Hong Kong, oferta publica initiala fiind estimata la circa 11 miliarde dolari.
Procedurile de listare sunt asteptate sa inceapa in aceasta saptamana, preturile din IPO urmand sa fie anuntate pe data de 4 mai, informeaza Bloomberg.

IPO-ul Glencore va fi cel mai mare din acest an, interesul pentru acesta oferta fiind foarte ridicat. Un fond de investitii in imobiliare, controlat de miliardarul Li Ka-shing – din Hong Kong, a primit deja oferte de subscriere pentru toate actiunile pe care le avea la dispozitie, in valoare de 1,7 miliarde dolari.

Si fondul de pensii malaezian EPF a fost contactat pentru a subscrie la oferta publica initiala de la Glencore, scrie Reuters.

“Avand in vedere marimea IPO-ului, multe banci care se ocupa de listare au luat legatura cu noi. Momentan abordam acest caz precum oricare alt IPO. Au fost discutii despre marimea pachetului pe care am fi dispusi sa il subscriem, insa pana acum nu am luat nicio decizie clara”, a declarat Shahril Ridza Ridzuan, directorul general adjunct de investitii al EPF, fond cu peste 11 milioane de cotizanti.

IPO-ul Glencore ar putea sa devina cel mai mare din istoria Bursei din Londra si al treilea din Europa, dupa cele de la Deutsche Telekom si Enel, realizate in anii ’90. Glencore urmeaza sa isi vanda 20% din actiuni pe bursa londoneza, inca 5% din capital urmand sa fie listat la Hong Kong. Valoarea totala a companiei este asteptata sa treaca de 60 miliarde dolari.

Desi Glencore este cunoscut in primul rand ca un grup de brokeraj, circa 62% din profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de 6,2 miliarde dolari inregistrat anul trecut, a venit din surse „industriale” – operatiuni de minerit. Glencore este actionarul majoritar in mai mutle companii din sector, precum Katanga Mining sau Prodeco Group.

Sursa imagine: alrroya.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri