Procedurile de listare sunt asteptate sa inceapa in aceasta saptamana, preturile din IPO urmand sa fie anuntate pe data de 4 mai, informeaza Bloomberg.

IPO-ul Glencore va fi cel mai mare din acest an, interesul pentru acesta oferta fiind foarte ridicat. Un fond de investitii in imobiliare, controlat de miliardarul Li Ka-shing – din Hong Kong, a primit deja oferte de subscriere pentru toate actiunile pe care le avea la dispozitie, in valoare de 1,7 miliarde dolari.

Si fondul de pensii malaezian EPF a fost contactat pentru a subscrie la oferta publica initiala de la Glencore, scrie Reuters.

“Avand in vedere marimea IPO-ului, multe banci care se ocupa de listare au luat legatura cu noi. Momentan abordam acest caz precum oricare alt IPO. Au fost discutii despre marimea pachetului pe care am fi dispusi sa il subscriem, insa pana acum nu am luat nicio decizie clara”, a declarat Shahril Ridza Ridzuan, directorul general adjunct de investitii al EPF, fond cu peste 11 milioane de cotizanti.

Citeste si:

IPO-ul Glencore ar putea sa devina cel mai mare din istoria Bursei din Londra si al treilea din Europa, dupa cele de la Deutsche Telekom si Enel, realizate in anii ’90. Glencore urmeaza sa isi vanda 20% din actiuni pe bursa londoneza, inca 5% din capital urmand sa fie listat la Hong Kong. Valoarea totala a companiei este asteptata sa treaca de 60 miliarde dolari.

Desi Glencore este cunoscut in primul rand ca un grup de brokeraj, circa 62% din profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de 6,2 miliarde dolari inregistrat anul trecut, a venit din surse „industriale” – operatiuni de minerit. Glencore este actionarul majoritar in mai mutle companii din sector, precum Katanga Mining sau Prodeco Group.

Sursa imagine: alrroya.com