Bursa a scazut cu 0,96% pentru a doua sedinta consecutiv, pe o lichiditate cu 68% mai mare decat rulajul de luni, insa doar opt actiuni din cele 76 de titluri de pe principalele patru categorii ale BVB au inregistrat rulaje mai mari de un milion de lei, scrie Mediafax.
Piata a deschis ziua in crestere usoara, insa dupa numai 10 minute cotatiile celor mai multe actiuni au trecut sub valorile de luni. Ordinele de vanzare, desi pentru volume reduse de titluri pentru majoritatea actiunilor, au depasit cererea, astfel ca bursa a continuat sa scada usor pana la finalul sedintei.

Directorul de operatiuni al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan, spune ca sedintele de scadere pe lichiditate redusa pentru cele mai multe actiuni sunt specifice unei perioade de corectii pe un trend ascendent si crede ca majoritatea investitorilor asteapta reluarea cresterilor sau prelungirea corectiilor inainte de a reincepe sa tranzactioneze.

"In ultimele saptamani a fost un trend puternic ascendent, iar cei care au vandut au vazut ca puteau obtine mai mult, iar daca mai au de vandut asteapta revenirea cresterilor si astfel s-a creat o reticenta la vanzare. Pe de alta parte, cumparatorii sunt prudenti, deoarece si pietele externe sunt pe scadere, dupa prelungirea si agravarea situatiei centralei nucleare de la Fukushima. Nu cred ca stirea din Japonia a avut un impact direct in piata noastra, insa corelarea cu bursele externe a dus la corectii", a declarat Moldovan.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 0,87%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,74% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 1,44% sub referinta.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, a inregistrat un recul de 1,03%.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 35,7 milioane lei (8,7 milioane euro), suma cu 68% mai mare decat rulajul de luni, de numai 21,2 milioane lei (5,1 milioane euro).

Brokerul crede ca daca perioada de corectii va continua unii investitori vor decide sa vanda si asta va duce la rulaje mai mari.

"Totusi, daca pietele externe vor reveni pe crestere s-ar putea sa vedem o miscare similara si pe bursa locala, insotita de volume mai mari de tranzactionare. Alte motive pentru reluarea cresterilor ar fi aprobarea dividendelor propuse de unele companii sau de actionarii unor societati de la BVB, dar si informatiile despre cresterea economica din primul trimestru. Am putea spune ca investitorii au inclus deja in preturile actiunilor asteptarile de revenire pe crestere economica, desi datele despre inflatie nu au fost atat de incurajatoare. Daca datele privind cresterea economica vor fi sub asteptari este posibil sa vedem unele corectii in piata", a explicat Moldovan.

Potrivit datelor anuntate, luni, de Institutul National de Statistica, inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6% in principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si combustibililor.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie si marti cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 16,7 milioane lei, si au asigurat 47% din rulajul bursei. La finalul sesiunii aceste titluri erau cotate la 0,599 lei, pret in scadere cu 1,16%. O cotatie mai redusa a fost inregistrata in 17 martie, cand titlurile erau la 0,5945 lei.

Pe urmatoarele doua pozitii in topul rulajelor s-au clasat actiunile Bancii Transilvania (TLV) si SIF Oltenia (SIF5), cu tranzactii de 4,3 milioane lei si, respectiv, 3 milioane lei. Cotatia titlurilor bancii a stagnat la 1,495 lei, iar actiunile SIF Oltenia au scazut cu 1,63%, la 1,629 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,3%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care inregistrau corectii cuprinse intre 0,1% si 2,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri