Desi de-a lungul ultimilor ani Guvernul a facut mai multe anunturi de privatizare a companiei Oltchim, procesul nu a fost finalizat. Consultantii caracterizeaza combinatul chimic drept “cea mai privatizata companie din Romania”.
Singura solutie de restructurare a Oltchim este privatizarea, considera consultantii, plan agreat si de reprezentantii Statului, chiar daca in opinia lor, perioada aceasta nu este tocmai buna pentru a trece pachetul majoritar din Oltchim din proprietatea statului in cea particulara. Explicatia se bazeaza pe un simplu calcul economic, potrivit celor care trebuie sa privatizeze companiile detinute de stat: combinatul chimic are o capitalizare foarte mica.

In opinia sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Victor Vlad Cazana (foto), compania poate deveni rentabila dupa ce Comisia Europeana va aproba conversia creantei AVAS in actiuni. Insa Bruxelles-ul se opune acestui proces, fiind o masura contestata la nivelul Comisiei Europene. “Daca aceasta problema se surmonteaza, capitalizarea Oltchim va creste, cu o cota mica la inceput, apoi sigur se va imbunatati cand va trece de pragul de rentabilitate. Acela va fi momentul cel mai bun pentru privatizare. Personal sunt multumit daca Oltchim va produce valoare adaugata pe teritoriul Romaniei", a declarat Victor Vlad Cazana la o conferinta organizata de Mediafax.

Aurelian Dochia, managing partner la firma Concept, a explicat ca, desi de-a lungul ultimilor ani Guvernul a facut mai multe anunturi de privatizare a combinatului chimic, procesul nu a fost niciodata finalizat. "Am ajuns deja sa vorbim despre cea mai privatizata companie din Romania”. In opinia sa, Oltchim ramane este o companie privatizabila, de care investitorii sunt interesati, si a dat ca exemplu fondul britanic de investitii Carlson Ventures International, care a cumparat saptamana trecuta de pe bursa peste 9% din actiunile combinatului. Fondul de investitii a cumparat printr-o firma inregistrata in Cipru, Nachbar Services, pachetul de actiuni, majorandu-si participatia la 11,92%, de la 2,76%.

Directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, a afirmat in luna februarie, potrivit Mediafax, ca privatizarea in acest moment ar putea fi paguboasa pentru stat, din cauza discrepantei uriase dintre activele companiei si valoarea capitalului social.

Tot in luna februarie Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Oltchim, a anuntat ca va achizitiona in acest an servicii de consultanta pentru privatizarea combinatului chimic, iar trecerea acestuia in proprietate privata va avea loc in prima jumatate a anului 2012.

Actiunile Oltchim se tranzactionau ieri la BVB la un pret de 0,43 lei, similar cu referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea combinatului este de 147,5 milioane lei.

In 2009 Romania a notificat Comisia Europeana cu privire la programul de masuri de sprijin al Oltchim, care cuprinde si conversia in actiuni a datoriilor inregistrate de combinat fata de AVAS.

La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei (aproximativ 545 milioane euro), cu 22% peste obligatiile de plata de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a inregistrat in intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.
OPSPI are in vedere listarea in acest an si in 2012 a unor pachete minoritare de actiuni la mai multe companii.

"Experimentam un plan de privatizare prin listarea unor pachete mici de actiuni.
Speram ca primul pas sa fie unul de succes. Vrem sa incadram aceasta actiune intr-un princiu al predicitibilitatii, ca investitorii sa stie care sunt pasii urmatori. Toti investitorii care vor veni vor fi atrasi de emulatia creata de aceste listari. (...) Suntem foarte hotarati sa ne tinem de acest program", a adaugat Cazana.

In privinta listarii la bursa a unui pachet de 9,8% din actiunile detinute de Ministerul Economiei la OMV Petrom, Cazana a spus ca probabil autoritatile asteapta banii astfel obtinuti "pentru ceva anume".

"Statul asteapta acesti bani pentru ceva anume. Veniturile din privatizare se duc la trezoreria statului. De acolo, decidentii decid. Statul capata mai multi bani cand avea 20% din Petrom, decat cand avea 90%", a mai pus Cazana.

Grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul are prin Ministerul Economiei 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din actiuni.

Cum comentati? Cum ar trebui reorganizate companiile pe care statul le are in administrare?
Credeti ca Oltchim va fi privatizata anul acesta?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri