Raiffeisen anticipeaza ca TLV isi va majora cota de piata in acest an, insa a redus estimarea privind cresterea creditelor, de la 10,5% la 9,7%, din cauza aprecierii leului, se arata intr-un comunicat al bancii austriece. Pentru 2012 este asteptata un avans al creditelor de 10%, iar pentru anul urmator o majorare de 10,7%.

Analistii Raiffeisen apreciaza ca acest an va fi unul in care profitabilitatea operationala a bancilor romanesti va incepe sa se deterioreze, in conditiile in care veniturile vor fi sub presiune.

"Anterior, ne-am asteptat ca scaderea costurilor pentru acoperirea riscurilor sa compenseze deteriorarea profitabilitatii operationale. Insa, dupa anuntarea rezultatelor pentru anul financiar 2010, am majorat estimarile privitoare la costurile pentru acoperirea riscurilor. Inca mai consideram ca nivelul creditelor neperformante va atinge maximul in vara acestui an", mentioneaza comunicatul.

Analistii considera, de asemenea, ca o eventuala decizie a BNR de a limita imprumuturile in valuta ale debitorilor care nu s-au asigurat impotriva riscurilor valutare va favoriza TVL deoarece banca are o expunere mai redusa pe acest sector decat alte companii concurente.

Citeste si:

Totodata, reducerea recenta a cerintelor privind rezervele minime obligatorii de valuta va imbunatati pozitia Bancii Transilvania in fata altor banci care au avut optiunea de a externaliza credite in strainatate.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat recent ca BNR pregateste masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei, in linie cu tendinta de reglementare existenta la nivel european.

Raiffeisen a majorat de la 1,407 miliarde lei la 1,486 miliarde lei estimarea privind profitul operational al TVL in acest an, insa a redus de la 183 milioane lei la 135 milioane lei prognoza referitoare la profitul net ajustat si dupa excluderea participatiilor minoritare.

Actiunile TLV se tranzactionau miercuri pe Bursa de Valori Bucuresti cu 1,495 lei pe unitate, in stagnare.