Producatorul de materiale de constructii Prefab va realiza o investitie de 5 milioane de euro pentru instalarea unei centrale de cogenerare la punctul de lucru din Calarasi, se arata intr-un comunicat remis de companie.

Investitia va asigura necesarul de energie termica pentru sucursala BCA a combinatului si va permite furnizarea a 4 MW in reteaua nationala.

Sistemul va fi implementat pana la jumatatea anului viitor de catre firma KAWASAKI, castigatoarea procesului de selectie.

Prin acest demers, combinatul va obtine o rentabilitate de 30% in productie si costuri energetice, dar si o inalta eficienta in utilizarea capacitatilor de productie. Investitia este realizata din fonduri proprii, urmand ca societatea sa aplice pentru o finantare europeana cu o co-participare de 50%.

La licitatie au participat patru institutii financiare care si-au manifestat intentia de a finanta acest proiect: Raiffeisen Bank, B.R.D.- Groupe Societe General, Unicredit Tiriac si BCR.

“Dupa finalizarea proiectului, Prefab ar putea beneficia de un bonus de inalta eficienta energetica de 1.200.000 euro pe an, timp de 11 ani. Suma este prevazuta de normele europene in domeniu si este acordata de statul roman fiecarei companii care indeplineste criteriile europene de utilizare a energiei produsa in sisteme de co-generare de inalta eficienta”, se arata in comunicatul remis de companie.

Prin realizarea acestei investitii, Prefab va deveni producator de energie pe piata autohtona, supunandu-se reglementarilor actuale. Potrivit legislatiei in vigoare, compania poate folosi 60% din productia de energie in scop intern, restul fiind redirectionata catre reteaua nationala.

„ Estimam ca in perioada urmatoare vom implementa noi activitati pe platforma Prefab care sa beneficieze de energia produsa prin acest sistem. Lucram la acest proiect de 8 ani si de-a lungul timpului am beneficiat de consultanta externa din partea firmelor specializate. Pentru demararea sa am asteptat instituirea unui cadru legislativ adecvat, realizat dupa integrarea in UE si liberalizarea pietei de energie” a declarat Marian Petre Milut, presedintele CA al companiei.

Producatorul de materiale de constructii Prefab Bucuresti (PREH) isi va rascumpara de pe Bursa maxim 10% din propriul capital, actiunile urmand a fi distribuite catre angajatii societatii. Programul pune in pericol free-float-ul Prefab, care in prezent se cifreaza la 6,69%.

Prefab a raportat un profit net de 3,36 milioane lei in 2010, cu peste 70% mai mare decat cel realizat anul anterior.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Un administrator de fonduri acordă bonusuri pentru investițiile constante
Setari Cookie-uri