Bursa a scazut joi cu 0,71%, dupa numai o sedinta de crestere, insa pe o lichiditate in revenire si asigurata in proportie de 66% de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si Banca Transilvania (TLV), scrie Mediafax.
Desi in primele minute piata a avansat usor, cu 0,2%, cotatiile celor mai multe actiuni au trecut pe scadere, investitorii de la BVB reactionand la corectiile inregistrate de bursele externe. Pietele mature din Europa au scazut dupa publicarea unui raport din care reiesea ca inflatia in China va fi peste asteptari, ceea ce a reaprins temerile investitorilor cu privire la o politica monetara mai riguroasa.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 0,7%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,03% sub nivelul de miercuri.

Actiunile celor cinci societati de investitii financiare au inregistrat variatii mai vizibile, astfel ca la finalul sedintei indicele BET-FI, care analizeaza si titlurile FP, inregistra un recul de 2,38%.

Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, a scazut cu 1,29%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 48,9 milioane lei (11,9 milioane euro), suma cu 56% mai mare decat rulajul din sedinta anterioara, de 31,3 milioane lei (7,6 milioane euro). Lichiditatea de joi a fost asigurata in porportie de 66% de transferuri cu actiunile FP si Banca Transilvania, in valoare cumulata de 32,5 milioane lei.

Actiunile FP au avut un rulaj de 19,4 milioane lei, iar pretul a scazut cu 1,09%, la 0,591 lei.

Directorul de tranzactionare al Rombell Securities, Adrian Tod, crede ca aceste actiuni sunt in scadere deoarece la inceputul lunii mai se va relua procesul de despagubire in titluri la Fond, iar de atunci vor fi mai multe actiuni disponibile la vanzare, ceea ce va permite cumparatorilor sa ofere preturi mai mici.

"Pretul la care se vor acorda actiunile pentru despagubiri va fi cam la nivelul la care s-au tranzactionat actiunile pana acum, in jurul nivelului de 0,6 lei. Deci, cei care vor primi actiuni la aceasta valoare ar putea fi mai dispusi sa vanda decat cei care au fost despagubiti la 1 leu, cat era inainte de listare. Un alt motiv pentru scaderea actiunilor Fondului este reprezentat si de investitorii care fac piata pe acest simbol, deoarece sunt jucatori de calibru, care reactioneaza mai vizibil la ce se intampla pe bursele externe", a declarat Tod pentru Mediafax.

Titlurile Bancii Transilvania au avut un rulaj de 13,1 milioane lei, din care 1,7 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. La finalul sesiunii, aceste actiuni erau cotate la 1,501 lei, pret similar cu referinta. Deal-ul a fost realizat la 1,5 lei, pret in scadere nesemnificativa cu 0,07%.

Tod crede ca tranzactiile mai mari cu actiunile Bancii Transilvania au fost realizate de unii investitori care vor sa isi restructureze portofoliile inainte de AGA, deoarece pretul nu a inregistrat variatii.

"Cred ca este restructurare deoarece unele fonduri vor inregistra o scadere a activului net pana la inregistrarea noilor actiuni, iar pentru a evita acest lucru au preferat sa vanda din aceste actiuni inainte de data de inregistrare si sa le recumpere ulterior", a explicat brokerul.

Tranzactii speciale au mai fost realizate cu actiuni SIF Moldova (SIF2) - 1,1 milioane lei si Teraplast (TRP) - 1 milion de lei. Pe piata principala, titlurile SIF Moldova au avut un rulaj de 2,1 milioane lei, iar operatiunile cu actiunile Teraplast au insumat 121.000 de lei.

Deal-ul cu actiuni SIF Moldova a fost realizat la 1,42 lei, pret in scadere cu 1,73%, iar pe piata principala cotatia a coborat cu 2,77%, la 1,405 lei.

Tranzactia negociata cu titlurile Teraplast a fost operata la pretul de 0,56 lei, in scadere cu 0,18%, cotatie la care au inchis ziua aceste actiuni si pe piata principala.

Rulaje de peste un milion de lei au mai inregistrat actiunile SIF Oltenia (SIF5) - 2,9 milioane lei si SIF Transilvania (SIF3) - 2,3 milioane lei.

Tranzactiile de pe piata Rasdaq au insumat numai 286.000 de lei, suma cu mult sub rulajul de miercuri, de 3,7 milioane lei.

Titlurile Iproeb (IPRU) au fost cele mai lichide, cu transferuri de doar 33.000 de lei. La finalul sedintei, aceste actiuni erau cotate la 1,55 lei, pret in scadere cu 1,27%.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,2%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care inrehistrau corectii de cel mult 1,4%. Cel mai dur recul, de 2,2%, a fost consemnat, insa, de bursa din Rusia. Pe de alta parte, piata din Bulgaria a fost singura care a incheiat in crestere, cu 0,8%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri