Bursa a scazut si vineri, cu 0,56%, astfel ca in ultima saptamana a inregistrat un recul de 2,63%, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape 45% din lichiditatea pietei.
Desi in primele minute piata a fost pe crestere usoara, cei mai multi investitori de la BVB au revenit pe pozitii de asteptare, iar preturile au inceput sa coboare, in conditiile in care bursele vest-europene evoluau indecis, informeaza Mediafax.

Punctul minim al indicelui general, BET-C, a fost atins in jurul orei 15:30, cand piata era in scadere cu 1,38%, insa, ulterior, cotatiile au inceput sa revina spre nivelurile de la finalul sedintei de joi.

Astfel, ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 0,21%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,11%.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri au revenit pe crestere, insa ascensiunea indicelui BET-FI a fost temperata de scaderea titlurilor Fondului Proprietatea, de 0,85%. Astfel, indicele BET-FI a avansat cu doar 0,45%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, a incheiat ziua in crestere nesemnificativa, cu 0,08%.

Directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian, crede ca pe termen scurt, de maximum o saptamana, piata va reveni repede, deoarece corectiile determinate de marcarile de profit, dupa lunile anterioare de crestere, au fost rapide.

"Totusi, pe termen mediu, de cel mult o luna, cred ca mai degraba va fi o miscare in lateral. Preturile celor mai multe actiuni au intrat in utimele zile intr-o zona temporara de corectii, in principal ca urmare a volatilitatii pietelor externe odata cu inceputul perioadei de raportari financiare ale companiilor americane. Pe masura ce aceste informatii sunt publicate, ele sunt asimilate de catre piata in functie de asteptarile investitorilor si din acesta cauza se observa miscari vizibile pe pietele internationale, care ajung sa aiba replici si asupra bursei locale", a declarat Muresian, citat de Mediafax.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 42,3 milioane lei (10,3 milioane euro), suma cu 13% mai redusa decat valoarea cumulata a tranzactiilor de joi, de 48,9 milioane lei (11,9 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 18,9 milioane lei, si au sustinut 45% din rulajul pietei actiunilor. Titlurile FP au inregistrat vineri a cincea sedinta consecutiva de scadere si au ajuns la pretul de 0,586 lei. Vineri aceste titluri au scazut cu 0,85%. In ultimele cinci sedinte, cotatia actiunilor Fondului a scazut cumulat cu 3,77%.

La finalul sedintei de vineri de la Bucuresti, pietele vest-europene evoluau indecis, ca urmare a temerilor investitorilor cu privire la problemele datoriilor statelor din zona euro dupa ce Moody's a redus cu doua trepte ratingul suveran al Irlandei.

Bursele de la Londra si Frankfurt erau in crestere cu 0,3% si, respectiv, cu 0,4%, insa piata de la Paris consemna un recul de 0,3%. In acelasi timp, majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avansau cu cel mult 1,6%, iar pietele din Bulgaria, Croatia si Slovenia erau in scadere cu pana la 0,6%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri