Bursa a scazut luni cu 0,66%, influentata de corectiile inregistrate de pietele externe, desi pana in ultima jumatate de ora a reusit sa se mentina pe crestere usoara, iar prudenta investitorilor a limitat lichiditatea la 26,1 milioane lei, informeaza Mediafax.
Pietele europene au inregistrat corectii ca urmare a temerilor investitorilor cu privire la o posibila restructurare a datoriilor Greciei, dar si dupa ce S&P a revizuit, luni, perspectiva ratingului suveran "AAA", maxim posibil, al SUA de la stabila la negativa, intrucat exista riscul ca politicienii americani sa nu ajunga la un acord pentru a rezolva problemele fiscale ale tarii..

Pe plan intern, in jurul orei 10:30 bursa de la Bucuresti a urcat brusc si pentru scurt timp cu 1,3%, pentru ca apoi cele mai multe actiuni sa revina usor spre cotatiile de la finalul sedintei de vineri, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse. Cu 20 de minute inainte de inchidere, piata a trecut pe scadere usoara, insa rulajele au continuat sa fie reduse.

Pe de alta parte, titlurile SIF-urilor au deschis ziua in scadere usoara, insa odata cu ascensiunea brusca a pietei au trecut pe crestere. Punctul maxim al indicelui BET-FI a fost atins in jurul orei 10:30, cand indicele avansa cu 0,6%. Dupa 15 minute indicele BET-FI a revenit pe scadere, iar corectia s-a accentuat in ultimele 20 de minute.

Astfel, indicele BET-FI a incheiat ziua in coborare cu 2,17%.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, crede ca piata ar putea sa se mentina pe o linie usor descendenta, cu unele corectii mai vizibile in cazul SIF-urilor, din cauza marcarilor de profit, dupa evolutia din primul trimestru.

"Tendinta lateral-corectiva se va mentine in perioada urmatoare pentru majoritatea companiilor listate, cu o presiune mai ridicata de scadere pe sectorul SIF-urilor, totusi nu trebuie sa excludem posibilitatea unor corectii mai puternice dupa sezonul de dividende. O perioada mai buna a bursei cred ca va veni o data cu afisarea unor factori macro-economici pozitivi si in crestere, lucru care se poate concretiza incepand cu perioada august-septembrie", a declarat Chisu.

Ultimele tranzactii cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 0,56%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,14% sub referinta.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), a coborat cu 1,21%.

"Se simte o atitudine de asteptare, iar evolutia bursei care va fi strans legata de psihologia pietelor externe, insa este posibil sa vedem o desprindere de trendul general in functie de evenimente proprii pietei romanesti, precum listari noi, hotarari AGA inspirate, dividende marite si reluarea despagubirilor in actiuni la Fondul Proprietatea", a mai spus Chisu.

Rulajul pietei actiunilor, de numai 26,1 milioane lei (6,4 milioane euro), a fost cu 38% mai redus decat valoarea cumulata a tranzactiilor din sedinta precedenta, de 42,3 milioane lei (10,3 milioane euro).

Actiunile FP si Banca Transilvania (TLV) s-au clasat pe primele doua pozitii in topul rulajelor, cu operatiuni de 9,6 milioane lei si, respectiv, 3,2 milioane lei. Cele doua titluri au sustinut, astfel, 49% din lichiditatea pietei actiunilor. Cotatia titlurilor Fondului a scazut usor, cu 0,34%, la 0,584 lei, in timp ce actiunile bancii au crescut cu 1,24%, la 1,549 lei.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2,5%, iar pietele din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii cuprinse intre 0,3% si 2,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri