"Sesiunea de tranzactionare de marti a fost marcata, in continuare, de stirea privind perspectiva negativa a ratingului SUA. Chiar daca pietele externe dadeau semne de revenire, investitorii autohtoni au preferat sa marcheze eventualul profit si sa ramana pe cash pana vor aparea alte stiri pozitive. Acest lucru este confirmat si de volumele mari inregistrate pe principalii emitenti cotati la BVB", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al Estinvest.

S&P a revizuit, luni, perspectiva ratingului suveran "AAA" al Statelor Unite de la stabila la negativa, intrucat exista riscul ca politicienii americani sa nu ajunga la un acord pentru a rezolva problemele fiscale ale tarii, iar Bursa de la New York a inchis luni in scadere cu peste 1% in urma acestui anunt.

De asemenea, Murgoci considera ca o data cu revenirea pietelor externe pe fondul unor stiri pozitive, cum ar fi rezultate bune anutate de emitentii din SUA, piata noastra isi va reveni si va cauta un trend si dupa datele de adunarilor generale ale actionarilor.

Actiunile FP au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 14,8 milioane de lei, iar cotatia a inchis in coborare cu 1,63%, la 0,575 lei pe unitate. Astfel, titlurile Fondului au asigurat 36% din lichiditatea pietei actiunilor, de 40,6 milioane lei (9,9 milioane euro).

Rulajul pietei actiunilor a fost cu 55% mai mare fata de valoarea operatiunilor din sesiunea de luni, de numai 26,1 milioane lei (6,4 milioane euro).

Titlurile FP au fost tranzactionate si pe piata Deal, in cadrul unei tranzactii de aproape 1,5 milioane de lei, la pretul de 0,58 lei pe unitate, in scadere cu 0,68% fata de cotatia de referinta. Pachetul transferat a avut un volum de 2,58 milioane de actiuni, reprezentand 0,01% din capitalul fondului.

Citeste si:

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece titluri, incluse in indicele BET, au fost realizate la preturi in coborare in medie cu 0,4%,, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,36% sub referinta.

Indicele BET-FI, care include actiunile SIF-urilor si titlurile FP, si-a acoperit o parte din corectia de la jumatatea sesiunii, de 1,6%, si a inchis in coborare cu 0,82%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a marcat o scadere de 0,47%.

Titlurile FP au fost urmate in topul rulajelor de actiunile SIF Oltenia (SIF5) si OMV Petrom (SNP), cu tranzactii de 5,1 milioane lei si, respectiv de 3,3 milioane lei. Cotatia titlurilor SIF Oltenia a scazut cu 0,78%, la 1,524 lei, iar actiunile Petrom au urcat cu 0,48%, la 0,423 lei.

Rulaje mai mari de doua milioane de lei au mai inregistrat actiunile SIF Transilvania (SIF3) - 2,2 milioane lei si SIF Banat-Crisana (SIF1) - 2,1 milioane lei. Titlurile SIF1 au consemnat cel mai sever recul de la categoria SIF-urilor, de 1,87%, si au ajuns la 1,206 lei.

Unii investitori au realizat operatiuni si cu produse structurate si unitati de fond, de 1,19 milioane lei, astfel ca lichiditatea totala a BVB a urcat la 41,9 milioane lei (10,2 milioane euro).