Dinel Staicu, condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul privind falimentarea Bancii Internationale a Religiilor, a fost dat in urmarire nationala la inceputul lunii aprilie.

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv pe Dinel Staicu la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR), instanta reducand cu cinci ani pedeapsa primita de acesta la Tribunalul Capitalei.

In dosarul fraudarii BIR, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat, in 16 decembrie 2010, pe Dinel Staicu si Ion Popescu la 12 ani de inchisoare cu executare, iar pe Radian Raceala si Viorica Dutu la sase ani de inchisoare cu executare. Decizia Tribunalului a fost contestata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, care luni a decis definitiv in acest dosar.

Citeste si:

In 15 iunie 2010, la Judecatoria Sectorului 4 Dinel Staicu si fostul presedinte al BID Ion Popescu au primit pedepse de patru ani de inchisoare cu executare, ei fiind obligati si la plata a peste opt milioane de lei. Totodata, Radian Raceala si Viorica Dutu au primit atunci pedepse de trei ani de inchisoare cu suspendare, ambii pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata. Celor doi instanta de fond le-a impus termene de incercare de cate cinci ani.

Pe latura civila, instanta a admis atunci in parte actiunea partii civile Banca Internationala a Religiilor - prin lichidatorul Moore Stephens (RVA) - si i-a obligat pe cei patru inculpati la plata in soldar a 8.053.561,1 lei, precum si a dobanzii legale calculate de la data acordarii pana la plata efectiva a fiecarui credit pentru societatile BDJ, Frigoriferul, Avab, Abator Mofleni, Jiul Vulcan, Vladinex, And Kris, Mozoc, Poldinex, Practicianul si Rebega Consulting de catre noua sucursale BIR, respectiv Craiova, Craiova Gara, SMB, Plevnei Bucuresti, Targoviste, Pitesti, Slatina, Dragasani si Ramnicu Valcea.

Directorul SIF Oltenia si fost patron al clubului Universitatea Craiova, Dinel Staicu, a fost trimis in judecata in 9 noiembrie 2006, de catre procurorii anticoruptie, alaturi de el fiind inculpati Ion Popescu, fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor, Radian Raceala, fost director al Directiei de creditare din BIR, si Viorica Dutu, fost sef serviciu creditare la BIR, pentru o frauda de peste cinci milioane de euro.