Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis in urcare cu 1,1%, pe o lichiditate sustinuta de tranzactiile speciale cu 49,12% din actiunile Companiei Hoteliere Intercontinental Romania (RCHI), de 51,14 milioane lei, care au urcat rulajul Rasdaq la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 1,19%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,39% peste nivelul de marti.

Totodata, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea, a avansat cu 2,31%.

La finalul sedintei, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, se plasa cu 1,6% peste nivelul de la inchiderea sesiunii precedente.

Investitorii au tranzactionat la BVB actiuni de 35,93 milioane lei (8,7 milioane euro), suma sub rulajul de marti, de 40,6 milioane lei (9,9 milioane euro).

In schimb, pe piata Rasdaq s-a inregistrat cea mai mare lichiditae din ultimii doi ani, de 52,21 milioane lei (12,77 milioane euro), dupa ce un pachet reprezentand 49,12% din actiunile Companiei Hoteliere Intercontinental Romania (RCHI) a fost cedat pe piata Rasdaq, pentru 51,14 milioane lei (12,5 milioane euro).

O lichiditate mai ridicata pe piata Rasdaq a fost raportata la 9 aprilie 2009, cand SIF Oltenia (SIF5) a vandut catre Ford pachetul de actiuni pe care il avea la Automobile Craiova (AUCS), pentru 75,2 milioane lei (18 milioane euro).

Cele 409,46 milioane de actiuni Intercontinental au fost vandute prin doua tranzactii, la un pret de 0,1249 lei pe unitate, cu 9,56% peste cotatia de marti.

Pachetul este similar cu detinerea RHIC Holding, firma inregistrata in Luxembourg. Surse din piata hoteliera spun ca firma RHIC este controlata de familia Paunescu.

"Facand putin abstractie de evolutiile de azi (n.red.: miercuri) pot spune ca in ultimele doua saptamani tendinta generala pe bursa a fost de scadere si as remarca actiunile Banca Transilvania, Azomures si Oltchim, care au facut nota discordanta de miscarea generala a pietei si au inregistrat aprecieri. In schimb, SIF-urile si FP au inregistrat in ultimele sedinte corectii ample pe fondul unei relaxari a presiunii la cumparare, dublata de o crestere a aversiunii la risc pe pietele de capital externe la inceputul saptamanii curente, dupa decizia agentiei S&P de a revizui in scadere perspectiva ratingului SUA", a declarat, potrivit Mediafax, Mihai Alexa, analist la SSIF Broker (BRK).

El considera ca perspectiva pe termen mediu a pietei continua sa fie una de crestere, insa pe termen scurt tendinta ramane incerta, intrucat corectiile din ultimele sedinte au "sifonat" destul de mult increderea investitorilor si ar fi nevoie ca aprecierile din sesiunea de miercuri sa aiba continuitate si in zilele urmatoare.

"Totusi, la modul in care s-au manifestat pietele internationale in ultimele doua zile, respectiv aprecieri consistente, s-ar parea ca evolutiile negative inregistrate in sedinta de luni au fost mai mult o reactie emotionala, investitorii manifestand din nou un apetit ridicat pentru investitii in actiuni, pe fondul rezultatelor financiare peste estimari publicate de cateva dintre cele mai importante companii americane, respectiv Johnson&Johnson, IBM si Intel", spune analistul SSIF Broker.

La BVB, titlurile FP au fost cele mai lichide, cu tranzactii cumulate de 15,39 milioane lei. Ultimul transfer a fost perfectat la 0,5785 lei, cu 0,61% peste pretul de marti.

Al doilea rulaj din piata, de 3,25 milioane lei, a fost inregistrat pentru actiunile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 3,35%, la 1,575 lei pe unitate.

Actiunile FP au fost tranzactionate si pe piata Deal, unde s-a perfectat un transfer special de 2,87 milioane lei. Cele 4,99 milioane de actiuni au fost cedate la un pret de 0,576 lei pe unitate, cu 0,17% peste referinta.

Tot pe piata Deal a fost inregistrate doua tranzactii speciale cu actiunile BRD, de 2,2 milioane lei. Ultimul transfer a fost realizat la o cotatie de 15 lei pe titlu, cu 1% peste pretul de marti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri