Ministerul Finantelor Publice a solicitat distribuirea unui dividend la Fondul Proprietatea (FP) dublu fata de propunerea Franklin Templeton, astfel ca va incasa, cel mai probabil, circa 160 de milioane lei (39 milioane euro), intrucat detine cele mai multe voturi in AGA programata la 27 aprilie, relateaza Mediafax.
"Ca urmare a solicitarii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Franklin Templeton Investment Management, in calitate de administrator unic si societate de administrare a investitiilor Fondului Proprietatea, prin prezenta, precizeaza ca introducerea de noi puncte pe ordinea de zi a convocatorului Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor Fondului Proprietatea programa pentru data de 27 aprilie a fost solicitata de catre actionarul semnificativ statul roman, reprezentat legal de Ministerul Finantelor Publice", se arata intr-un raport FP transmis Bursei de Valori Bucuresti.

Fondul a anuntat saptamana trecuta ca un actionar care detine peste 5% din titluri a solicitat introducerea pe ordinea de zi a AGA a trei noi puncte prin care s-a propus acordarea unui dividend de 0,03141 lei/actiune, revocarea Monicai Maurer-George si aprobarea datei de 10 mai 2011 ca "data de inregistrare", in loc de 16 mai, propunerea Franklin Templeton.

FP nu a anuntat atunci identitatea actionarului respectiv. Statul detine prin Ministerul Finantelor 36,79% din titlurile Fondului.

Reprezentantii MFP nu au dorit sa comenteze la acea data daca propunerea vine din partea statului.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis miercuri o decizie prin care companiile listate pe o piata reglementata trebuie sa anunte identitatea si participatia fiecarui actionar la cererea caruia au fost introduse noi puncte pe ordinea de zi a AGA.

Dividendul propus de Ministerul Finantelor este dublu fata de propunerea administratorului Franklin Templeton, de 0,01569 lei/titlu. Daca solicitarea statului va fi aprobata, FP va acorda dividende in valoare cumulata de 432,7 milioane lei, respectiv 95% din profitul net preliminat inregistrat anul trecut, de 456,2 milioane lei (108,3 milioane euro).

Franklin Templeton a propus actionarilor FP sa distribuie 47% din castigul de anul trecut.

In ceea ce priveste data de inregistrare, adica data la care actionarii inscrisi in registrul actionarilor beneficiaza de dividende, devansarea cu o saptamana limiteaza posibilitatea diminuarii participatiei statului pana la acel termen, avand in vedere ca din 2 mai se reia conversia titlurilor de despagubire in actiuni FP.
A doua solicitare a statului o vizeaza pe Monica Maurer-George, fost consilier personal al Ministrului Economiei Adriean Videanu. Daca ea va fi revocata din Comitetul Reprezentantilor, actionarii FP va trebui sa aleaga miercuri doi noi membri in comitet, deoarece un loc este vacant dupa demisia avocatului Corin Trandafir, din 13 aprilie. Trandafir ii reprezenta in Comitet pe mostenitorii familiilor Malaxa si Auschnitt.

Pentru un loc in Comitetul Reprezentantilor si-au depus candidatura un numar de sapte persoane, dintre care trei la propunerea autoritatilor si un avocat din partea mostenitorilor familiilor Malaxa si Auschnitt, cei mai mari actionari persoane fizice. Inainte de listarea FP la Bursa de la Bucuresti, in 25 ianuarie, mostenitorii familiilor Malaxa si Auschnitt detineau 7,35% din actiuni.

Statul a propus trei persoane pentru Comitetul Reprezentantilor, respectiv pe Doru-Petru Dudas (director general la Ministerul Finantelor Publice), Daniel Povirnaru (consilier la cabinetul unui secretar de stat de la Ministerul Finantelor) si Simion Dorin Rusu (consilier personal al ministrului Economiei).

Au mai depus candidaturi trei actionari ai Fondului, respectiv presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), Laviniu-Dumitru Beze, un director al Electrica, Eugen Bradean, si Daniel Panca.

Avocatul Florentin Timoianu va candida la propunerea unuia dintre mostenitorii familiilor Malaxa si Auschnitt, Palade Van Dussen.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de joi in crestere cu 0,26%, la 0,58 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 7,991 miliarde lei.

Pana cand participatia MFP nu va scadea sub 33%, statul poate vota cu toate actiunile pe care le detine, insa se aplica o politica diferita in cazul actionarilor minoritari.

Astfel, actionarii minoritari care detin sub 1% din titlurile fondului au un drept la vot pentru fiecare actiune din portofoliu. In cazul in care acestia detin intre 1% si 3% din actiuni au un drept la vot pentru fiecare doua actiuni detinute, iar daca au intre 3% si 5% din titlurile fondului au dreptul la un vot pentru fiecare trei actiuni detinute.

Daca un actionar are mai mult de 5% din capitalul fondului, detinerile peste acest nivel nu-i confera drept de vot.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri