Propunerea a fost aprobata marti de AGA OMV Petrom, au declarat pentruwwww.mediafax.ro surse din actionariarul companiei.

Actionarii vor primi dividende cu o valoare bruta pe actiune de 0,0177 lei.

De asemenea, un consilier in Ministerul Economiei, Constantin Dascalu, a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom (SNP), dupa aprobarea AGA, au declarat aceleasi surse.

Dascalu, consilier al ministrului Ion Ariton, l-a inlocuit in functie pe Marian Turlea. Statul are dreptul sa numeasca doua persoane in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom.

Turlea a fost desemnat membru Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom in 2009. El a detinut calitatea de director de cabinet al fostului ministrul al Economiei Adriean Videanu.

De asemenea, Manfred Leitner a preluat mandatul de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, dupa ce Wolfgang Ruttenstorfer a renuntat la functie. Leitner detine de la 1 aprilie si pozitia de sef al activitatilor de rafinare si marketing in OMV Petrom.

Turlea a fost ales cu acceptul a 94% dintre actionarii prezenti, iar Leitner cu acordul a 96% din voturile exprimate.

Consiliul de Supraveghere, format din noua persoane, are ca atributii, printre altele, numirea Directoratului, organismul care reprezinta si conduce compania.

Citeste si:

OMV are cinci membri in Consiliul de Supraveghere - Manfred Leitner, Gerhard Roiss, David Davies, Jaap Huijskes si Werner Auli.

Ceilalti membri ai Consiliului de Supraveghere sunt Mark Mobius, presedintele Templeton Asset Management, administratorul Fondului Proprietatea, Riccardo Puliti, desemnat de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), si Gheorghe Ionescu, al doilea reprezentant al Ministerului Economiei

Anul trecut OMV Petrom a avut un profit net, calculat dupa standardele romanesti de contabilitate, RAS, de 1,79 miliarde de lei. Conform standardelor internationale de raportate financiara, IFRS, profitul OMV Petrom a fost de 2,19 miliarde lei, de 2,6 ori mai mare comparativ cu 2009.

OMV Petrom a acordat ultima oara dividende in 2008, din profitul inregistrat in anul 2007. Atunci compania a distribuit actionarilor suma de 1,081 miliarde lei, reprezentand 60,84% din profitul net din 2007, de 1,778 miliarde lei, calculat dupa standardele romanesti de contabilitate. Valoarea dividendelor, de cate 0,0191 lei/actiune, a fost cea mai mare de la listarea companiei la BVB.

Grupul austriac de petrol si gaze OMV a aprobat si bugetul de venituri si cheltuieli al OMV Petrom pentru anul in curs.

OMV Petrom a bugetat pentru acest an un profit net calculat dupa standardele romanesti de contabilitate de 2,316 miliarde de lei, mai mare cu 29,3% fata de castigul consemnat anul trecut, la o cifra de afaceri in scadere cu 9%.

Citeste si A doua privatizare Petrom - Intre nevoia statului de cash si dezvoltarea pietei de capital