OMV nu va participa la oferta publica secundara prin care statul roman va vinde la BVB 9,84% din actiunile OMV Petrom, a anuntat grupul austriac.

Hotarari adoptate in cadrul AGOA Petrom

OMV detine 51% din compania romaneasca, si implicit controlul OMV Petrom, iar o majorare a detinerii nu ar modifica nivelul de influenta asupra acesteia, arata grupul intr-un comunicat.

"Investitia la Petrom s-a dsovedit un succes si suntem multumiti, dar am decis sa nu facem o oferta pentru participatia de 9,84% care va fi vanduta prin oferta secundara", a declarat Gerhard Roiss (foto), director general si presedinte al consiliului de administratie al OMV.

El a aratat ca Petrom este intr-o situatie excelenta si o investitie foarte atractiva. [10 intrebari si raspunsuri despre oferta Petrom]

Oferta publica secundara va creste atractivitatea titlurilor OMV Petrom prin majorarea semnificativa a volumului de actiuni tranzactionate liber la BVB, potrivit comunicatului.

Pachetul pe care statul vrea sa-l vanda este evaluat pe bursa la circa 600 milioane de euro.

Ministerul Economiei a selectat la inceputul lunii aprilie un consortiu condus de banca de investitii Renaissance Capital pentru a intermedia oferta de vanzare a actiunilor Petrom.

Un consilier de la Economie, membru al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom

Un consilier in Ministerul Economiei, Constantin Dascalu, a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom (SNP), post ce revine Ministerului Economiei, au declarat surse din actionariarul companiei, potrivit Mediafax.

Propunerea a fost aprobata in AGA.

Dascalu, consilier al ministrului Economiei, Ion Ariton, l-a inlocuit in functie pe Marian Turlea. Statul are dreptul sa numeasca doua persoane in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom.

Turlea a fost desemnat membru Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom in 2009. El a detinut calitatea de director de cabinet al fostului ministrul al Economiei Adriean Videanu.

De asemenea, Manfred Leitner a preluat mandatul de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, dupa ce Wolfgang Ruttenstorfer a renuntat la functie. Leitner detine de la 1 aprilie si pozitia de sef al activitatilor de rafinare si marketing in OMV Petrom.

Dividende de peste 1 MILIARD de lei

OMV Petrom va acorda actionarilor dividende totale de peste un miliard de lei din profitul inregistrat anul trecut, nivel apropiat cu cel din 2008, ultimul an in care producatorul de petrol si gaze a alocat investitorilor astfel de beneficii.

Anul trecut OMV Petrom a avut un profit net, calculat dupa standardele romanesti de contabilitate, RAS, de 1,79 miliarde de lei. Conform standardelor internationale de raportate financiara, IFRS, profitul OMV Petrom a fost de 2,19 miliarde lei, de 2,6 ori mai mare comparativ cu 2009.

OMV Petrom a acordat ultima oara dividende in 2008, din profitul inregistrat in anul 2007. Atunci compania a distribuit actionarilor suma de 1,081 miliarde lei, reprezentand 60,84% din profitul net din 2007, de 1,778 miliarde lei, calculat dupa standardele romanesti de contabilitate. Valoarea dividendelor, de cate 0,0191 lei/actiune, a fost cea mai mare de la listarea companiei la BVB.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri