„Vrem sa le facem actionarilor o recomandare pana la finalul lunii iunie cu privire la piata unde ar fi oportuna o listare secundara. Problema va fi de la cine obtinem respectivele actiuni pentru listare. Daca pana in iunie nu ajungem la o concluzie cu privire la actiunile pe care le vom vinde pe a doua piata, mai exact de unde le vom lua, atunci FP va ramane listat doar pe Bursa de la Bucuresti”, a declarat Konieczny.

Cu o capitalizare de doua miliarde de euro, Fondul Proprietatea ar intra la limita in randul celor mai mari 200 de companii de pe Bursa din Londra. In imediata apropiere s-ar afla Segro PLC, cel mai mare proprietar britanic de birouri, Alliance Trust, companie de investitii care opereaza cel mai mare fond mutual din Marea Britanie precum si compania de utilitati Pennon Group. Citeste aici cum ar atara FP pe bursa din Londra.

Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton, a declarat intr-o conferinta de presa ca va fi dificil ca FP sa emita noi actiuni, pe care sa le vinda cu un discount de 50% fata de valoarea nominala, pe alte piete.

„Asadar, un IPO este cam exclus. Ramane de vazut daca guvernul va fi dispus sa isi vanda actiunile pe alte piete, unde se va face oferta secundara, la preturile actuale din piata”, a mai spus Mobius.

Titlurile FP au inchis sedinta de astazi cu o valoare de 0,579 lei/actiune. In acelasi timp, presedintele Templeton spune ca daca titlurile se tranzactioneaza la un discount prea mare, ar putea exista investitori care sa „atace” fondul, sa incerce sa il preia si sa ii vanda activele.

Citeste si:

Mark Mobius mai spune ca va fi nevoie de timp si bani pentru a convinge investitorii straini sa cumpere titluri FP de pe alta bursa. „Trebuie sa avem o poveste buna pe care sa le-o prezentam, sa demonstram ca trebuie sa fie in Romania”.

Indeplinirea misiunii de listare a FP pe alta piata poate parea foarte dificila, daca guvernul va continua sa ia bani de la companiile pe care le are in portofoliu, fara permisiunea prealabila a actionarilor, precum in cazul donatiei Romgaz.

Directorul general al Bursei de Valori (BVB), Valentin Ionescu, a declarat in februarie ca nu doreste listarea Fondului Proprietatea (FP) si pe alta bursa, externa, intrucat acest emitent poate contribui la consolidarea pietei de capital locale.

DEZBATERE: Pro sau contra listarii Fondului Proprietatea pe o bursa internationala?