Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), spune ca interesul investitorilor straini pentru compania pe care o administreaza se situeaza la un nivel peste asteptari, insa portofoliul mare de companii nelistate ii sperie pe o parte din acestia. Konieczny a vorbit intr-un interviu acordat wall-street.ro despre dividendele companiilor romanesti in 2011, dar si despre sansele existentei unei transe preferentiale, pentru investitorii retail, in cadrul ofertei secundare de la Petrom.
Franklin Templeton Investments (FTI) si Bursa de Valori Bucuresti au organizat recent o serie de road-show-uri pentru a promova piata de capital romaneasca, una dintre intalniri desfasurandu-se la Londra.

Trebuie sa spun ca per ansamblul acestor intalniri de la Londra si New York am fost placut surprins de interesul aratat de jucatorii straini. Ne asteptam ca Fondul sa atraga ceva mai putina atentie din partea marilor investitori institutionali”, spune Konieczny.

“Acesti investitori au remarcat insa <provocarile> pe care FP le are de infruntat, in special marimea portofoliului de companii nelistate si faptul ca majoritatea dintre acestea sunt controlate de catre Guvern”, a mai adaugat el.

De altfel, listarea companiilor de stat este vazuta de catre reprezentantul FTI, administratorul Fondului Proprietatea, ca solutie la o intreaga serie de probleme pe care le are atat Guvernul cat si piata de capital romaneasca.

Gaurile din buget au inghitit profitul companiilor de stat

Statul a obligat in acest an companiile pe care le controleaza sa imparta cu actionarii cel putin 90% din profitul net inregistrat in 2010, comparativ cu 50% cat era cerinta initiala. Procentul este considerat prea mare de catre Konieczny.

Dupa parerea mea este o suma foarte mare. Situatia ar trebui sa fie privita dintr-un alt punct de vedere. Mai exact, companiile de stat ar trebui sa fie in stare sa raporteze profituri mai mari pentru a nu mai fi nevoie de un procent atat de mare precum acel 90%. Profituri mai mari cred ca se pot realiza doar prin eficientizarea lor, prin listarea lor pe bursa. Cred ca situatia variaza de la companie la companie, inteleg ca totul porneste de la nevoile bugetare ale Guvernului, dar cel mai bine ar fi fost ca aceste companii de stat sa aiba o oarecare libertate atunci cand vine vorba despre distributia profitului”, spune Greg Konieczny.

FP estimeaza ca pentru 2010 va incasa dividende in valoare de 420 milioane lei (103 milioane euro), calculul fiind bazat pe 11 din primele 20 de companii din portofoliu. Suma este cu 134% mai mare decat cea de 179 milioane lei - totalul dividendelor primite de FP pentru profiturile din 2009.

Actionarii Fondului Proprietatea au decis miercuri distribuirea unor dividende record, de peste 100 milioane euro, de doua ori mai mult decat propunerea facuta initial de Franklin Templeton.

La randul sau, Fondul Proprietatea a incercat in acest an sa schimbe politica de dividend a unor companii listate, precum in cazul Conpet (COTE), unde a fost ceruta distribuirea a 70 milioane lei din rezervele societatii, cu mult peste profitul inregistrat in 2010 (de 35,5 milioane lei).

De asemenea in piata au existat informatii potrivit carora FTI ar fi fost actionarul BVB care a cerut injumatatirea capitalului social al Bursei si distribuirea sumei rezultate sub forma de dividende extraordinare.

“Nu prea am ce comenta pe seama acestui subiect, pot sa spun doar ca la modul general o astfel de cerere trebuie privita prin prisma societatii in cauza. Oportunitatea adoptarii unei astfel de masuri se schimba de la caz la caz. Legat de BVB, ar trebui sa fie intrebati managerii ce planuri de investii au si care este nevoia de cash din acele rezerve”, a declarat Konieczny.


“Sanse mari pentru o transa preferentiala in oferta Petrom”

Cererile facute de brokeri si reprezentantii investitorilor de retail din Romania, cu privire la acordarea unei transe preferentiale in cadrul celei de-a doua oferte publice pe care statul o va desfasura in aceasta vara la Petrom (SNP), par sa-i fi convins pe oficialii Ministerului Economiei.

Am purtat discutii cu oficialii statului roman despre acordarea unei transe speciale pentru investitorii romani si din cate se pare acest lucru chiar se va realiza pana la urma”, spune Greg Konieczny. “Nu stiu detalii despre forma pe care aceste transe o vor avea – daca va fi vorba de preturi mai mici sau despre altceva. Cel mai probabil statul si brokerii care se ocupa de oferta vor decide asta. Singurul lucru pe care il stiu, despre care am discutat, este ca exista o posibilitate ridicata pentru a vedea aceasta transa speciala. Sustinem puternic o asemenea masura, acesta fiind de altfel unul dintre elementele care au reprezentat baza succesului bursei din Polonia”, a continuat managerul FP.

Fondul nu poate participa la oferta de actiuni Petrom intrucat expunerea pe o singura companie este limitata. De cealalta parte, interesul FTI pentru oferta a fost subliniat cu o zi in urma de Mark Mobius, presedintele executiv Templeton Emerging Markets.

Credem ca Petrom este o companie foarte interesanta, ale carei actiuni nu sunt supraevaluate in momentul de fata. Daca va continua sa fie condusa cum trebuie si avand in vedere si lichiditatea ridicata care se asteapta in piata pentru aceasta actiune, credem ca titlurile SNP ar trebui sa se aprecieze in continuare”, este de parere Greg Konieczny, care ocupa si functia de vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri